Klippesvale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klippesvale
Klippesvale
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ptyonoprogne rupestris
Scopoli, 1769
Hirundo rupestris
Norsk(e) navn: klippesvale
Hører til: svaler,
sangfugler,
spurvefugler
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: terrestrisk, subtropisk klima og ferskvann
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for klippesvale
Afrika og Eurasia

Klippesvale (Ptyonoprogne rupestris) er en spruvefugl i svalefamilien, som normalt ikke er å finne i Skandinavia. Den kan imidlertid ha enkelte gjesteopptredener. Arten er insekteter. Svaler i slekten Ptyonoprogne har kvadratisk stjert.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Klippesvale

Klippesvale er en liten fugl som måler cirka 14-15 cm i lengde og har brede, spisse vinger og kvadratisk stjert. Den har brun overside og lysere underside. På halefjæra har den distinkte hvite flekker, som vises under flukt. Arten kan på avstand minne om sandsvale, men er noe større enn denne og har distinkte fargeforskjeller.

Artens nærmeste nålevende slektninger er ravinesvale (P. fuligula), steinsvale (P. concolor) og en art som mangler et offisielt norsk navn (P. obsoleta), men gjerne kalles blek ravinesvale.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Klippesvala hekker i fjell opp til 2 000 moh og trives i subtropisk klima med ferskvann, som ved større elver og innsjøer der tilgangen på insekter er stabil.

Arten er utbredt i det vestre Nord-Afrika og i et smalt belte fra Sør-Europa til Øst-Asia. Den overvintrer i Nord-Afrika og India. Mange europeiske fugler er standfugler, mens de fleste asiatiske regnes som trekkfugler.

Gitt den store utbredelsen regnes ikke arten som truet.

I Norge er det registrert ett tilfelle av klippesvale, på Hernar utenfor Bergen den 5.-7. mai 2011.[2]

Økologi[rediger | rediger kilde]

Klippesvalene bygger halvkuleforma reir av gjørme, som fuglene samler med nebbet. Den bygger normalt under overheng i bergvegger, men kan også bygge andre steder. Klippesvaler er ikke typiske kolonihekkere, men fuglene er sosiale året rundt. Hunnen legger normalt 3–5 egg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ruddy-turnstone-icon.pngDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.