Kjosfossen holdeplass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjosfossen holdeplass
Kjosfossen haldeplass.jpg
LandNorge Norge
Stasjonsnummer2358.200
StedKjosfossen
KommuneAurland
Opprettet1951
Høyde over havet670,0 meter
Distanse339,75 km
Høyde670,0 moh.
EierBane NOR
Operatør(er)Flåm Utvikling (Vy)
Åpnet1951
Tjenester
Linje(r)Flåmsbana
Rute(r)42
Posisjonskart
Kjosfossen holdeplass ligger i Sogn og Fjordane
Kjosfossen holdeplass
Kjosfossen holdeplass
Kjosfossen holdeplass (Sogn og Fjordane)

Kjosfossen holdeplass
60°44′50″N 7°08′09″Ø

Kjosfossen holdeplassFlåmsbana i Aurland ble åpnet i 1951 som turistholdeplass ved Kjosfossen. Frem til 1977 hadde holdeplassen navnet Kjosfossen kraftstasjon.

Huldreopptreden[rediger | rediger kilde]

Siden 1998 var det i turistsesongen mulig å oppleve huldra ved fossen. Attraksjonen ble imidlertid gjenstand for en rettstvist, og Sogn tingrett avsa i 2005 dom om at forestillingen var et brudd på åndsverkloven.[1] Saken gikk til Høyesterett, som enstemmig fant at huldreopptredenen ved Kjosfossen ikke var original nok til å representere et selvstendig åndsverk. Forestillingen kunne derfor fortsette i samme form som tidligere.[2]

Stasjonens plassering på linjenettet[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Bane NOR.png   Neste stasjon
Flåmsbana
Regionaltrafikk
42Myrdal - Flåm

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Kjosfossen
Huldra ved Kjosfossen


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Glendrange, Sølvi (14. juli 2005). «Huldra er ulovlig». dagbladet.no (norsk). Besøkt 14. september 2020. «Av dommen går det fram at Sogn tingrett var i tvil om Flåm Utvikling kunne sies å være medeier til åndsverket. Etter tre dagers forhandlinger kom den imidlertid fram til at Hybris eier verket alene og at de siste tre års framføring av showet har vært ulovlig. Flåm Utvikling dømmes til å legge ned huldershowet og betale 450 000 kroner i vederlag til Hybris.» 
  2. ^ «Huldredans ikke original nok». www.bt.no. 21. september 2007. Besøkt 14. september 2020. «Siden 1998 har turistene som reiser med Flåmsbanen blitt «overrasket» av levende huldredans i den mektige Kjosfossen i Aurland kommune. Flåm Utvikling driver turistattraksjonen Flåmsbanen der man har kunnet oppleve huldreshowet. Hybris AS, som hadde skapt forestillingen, saksøkte Flåm Utvikling i 2005 over rettighetene til huldreforestillingen, men fikk altså ikke medhold i Høyesterett.» 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

VestlandstubbDenne Vestlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.