Kjosen (Drangedal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjosen (Drangedal)
LandNorges flagg Norge
Kart
Kjosen (Drangedal)
59°09′04″N 9°00′50″Ø
Grenda Kjosen i Drangedal.

Kjosen er ei grend øst i Drangedal kommune i Telemark. Grenda ligger nord for kommunesenteret Prestestranda, og grenser i vest til bygda Tørdal og i øst til Nome kommune. Følgende av Drangedals grunnkretser ligger i Kjosen; Singusdal, Åkre/Sætre, Nakksjø, Tveit og Oseid.
Navnet Kjosen betyr «smal dal, søkk i lendet», og i usammensatt form (som i dette tilfellet) vitner det om en tidlig bosetning.

I grenda finnes Halfdans bokhus som er et større antikvariat, søndagsskole, Kjosen idrettslag, samt flere grendelag som dekker det meste av området.

Fritidsaktiviteter[rediger | rediger kilde]

Med sine mange elver, vann og varierte naturområder gir Kjosen rikelig med muligheter for friluftsliv både sommer og vinter. En av de større gårdene i grenda byr også på det meste innen ridning og hest, samt klatring, spesialtilpasset skoleundervisning og overnatting m.m.
Er man interessert i båtliv og vannsport i større målestokk, så har man Toke som strekker seg fra Prestestranda og ca. 20 km. sørover, inn i Kragerø og Bamble. Et av Telemarks største vintersportssteder – Gautefall – ligger kun en 40 minutters biltur nordvest for Kjosen.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Grenda har ingen skole. Elever fra 1.–10. trinn går på Drangedal 10-årige skole i Prestestranda [1]. Tilbud om spesialtilpasset skoleundervisning finnes lokalt, på Store Hoseid gård.
Nærmeste videregående skoler finnes i Lunde, Kragerø og Grenland, høyskoler/universitet i bl.a. , Porsgrunn og på Notodden (se avstander under).

Avstander til Kjosen[rediger | rediger kilde]

(beregnet fra Åkre skule)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skoler i Drangedal». Arkivert fra originalen 15. september 2019. Besøkt 8. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]