Kjernepanikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjernepanikk på et Linux-system

En kjernepanikk, noen ganger forkortet KP[1]), også kjent som en datamaskindød, er en handling som blir foretatt av et operativsystem ved oppdagelse av en intern fatal systemfeil som det ikke kan gjenopprettes fra. Begrepet er stort sett spesifikt for Unix og Unix-lignende operativsystemer. I Microsoft Windows er det ekvivalente begrepet blåskjerm eller «stoppfeil».

Operativsystemkjernens rutiner som håndterer kjernepanikk, kjent som panic() i operativsystemer som en avledet av Berkeley Software Distribution (BSD) og UNIX System V, er konstruert for å skrive en feilmelding til systemkonsollet eller skermen, dumpe et bilde av kjernens minne til harddisken for avlusing post mortem og deretter enten vente på en manuell gjenoppstart, eller innlede en automatisk gjenoppstarting.[2] Informasjonen som blir gitt er av høyst teknisk natur og har til hensikt å assistere en systemadministrator eller en programvareutvikler i å diagnostisere problemet. Kjernepanikk kan også bli forårsaket av feil utenfor operativsystemkjernen. Mange varianter av Unix foretar en kjernepanikk hvis prosessen init (som kjører i brukermodus) terminerer.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Computer n screen.svgDenne informatikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.