Hopp til innhold

Kjell Veine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjell Veine
Født17. mars 1934Rediger på Wikidata (90 år)
Gressvik
BeskjeftigelseArkitekt Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Kjell Sverre Veine (født 17. mars 1934 i Gressvik, Fredrikstad) er en norsk arkitekt som har tegnet og vært med i flere byggeprosjekter til bygg og bolighus i Fredrikstad, Sarpsborg og flere steder i Østfold. Han hadde i mange år[når?] arkitektkontoret sitt i Gamlebyen i Fredrikstad.

Kjell Sverre Nicolaysen, som var hans opprinnelige navn, vokste opp i Storveien 22 på Gressvik. Da han vokste opp under andre verdenskrig ble det reist flere hus i nabolaget. Han var rundt på og så byggeplassene og fattet interesse for bygningsfaget. Etter han var ferdig på Fredrikstad Høyere Allmennskole i 1951, begynte han i lære på Fredrikstad Mekaniske Verksteds snekkerverksted. Her gjorde han svennestykket i møbelsnekkerfaget, et skrivebord for kapteinen på et skip, i 1957. Deretter studerte han to år med bygningsteknikk på Göteborgs tekniska institut. Som 17–18-åring bygde han en seilbåt, en Grimstadjolle, hjemme i hagen. Da den kjente båtbyggeren Bjarne Aas fikk se båten skal han ha blitt svært begeistret.

Planen var egentlig å bli interiørarkitekt, men tilfeldigheter førte han til arkitekt Aksel Fronth, som hadde behov for en medarbeider på kontoret. Han begynte som assistent i 1959 og arbeidet der i fire år. Hans oppgaver var i stor grad å lage arbeidstegninger og modeller til de ulike prosjektene.

En av hans første oppgaver var å utarbeide tegninger til barnehjemmet «Harald» i Labråten. I tiden hos Fronth laget han blant annet arbeidstegninger, detaljer og beskrivelser for Norske Folk-gården i Nygaardsgata 3, Hotel City, Onsøy Sparebank på Ørebekk og flere industrianlegg.

Offisielle bygg

[rediger | rediger kilde]

Mal:Utvid seksjon

  • Fredrikstad Frikirke
  • Bethel
  • Stene R-bygget [1]
  • Kongstenhallen
  • Gressvik Menighetssenter

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata