Kjell Ursin-Smith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjell Ursin-Smith
Født31. juli 1945 (74 år)
Utdannet ved Sosialhøgskolen i Stavanger
Beskjeftigelse Forretningsdrivende, politiker, sosionom
Parti Høyre
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje i gull (2009)

Kjell Ursin-Smith (født 31. juli 1945) er en tidligere næringslivsleder og politiker (H). Han var i en årrekke leder av oljemessen Offshore Northern Seas (ONS).

Ursin-Smith er utdannet sosionom ved Sosialhøgskolen i Stavanger i 1969. Etter endt utdanning startet han som opplysningssekretær ved Sosialkontoret i Bergen.

Han returnerte til Stavanger tidlig på 1970-tallet og arbeidet frem til 1981 i Stavanger kommune. I 1981 ble Kjell Ursin-Smith personlig sekretær og rådgiver for kommunalminister Arne Rettedal. I 1986 ble han utnevnt til statssekretær i kommunaldepartementet. I tiden 1984 til 1991 var Kjell Ursin-Smith kommunalråd og medlem av kommunalutvalget i Stavanger kommune.

I 1988 begynte han i Kværner og Rosenberg Verft, en jobb som førte ham til Storbritannia i stillinger som administrerende direktør for Kværner UK og Kværner International.

I 1999 ble Ursin-Smith ansatt som administerende direktør i Stiftelsen ONS, også kjent som oljemessen i Stavanger. Under hans ledelse utviklet ONS seg til å bli en av verdens ledende energimøteplasser, med fornybar park, innovasjonspark , internasjonalt topplederforum og ikke minst fokus på unge i industrien.

I 2012 gikk Ursin-Smith av med pensjon og etablerte da sitt eget konsulentfirma.

Ursin- Smith har vært bl a styreleder i Næringsrådet for Rogaland, Stavanger Forum, Stavanger Næringsselskap ,Innovation ASA og Norrøna Storkjøkken .

Han har hatt en rekke styreverv bl a i Hitec Vision, Hinna Park, Rosenborg Verft og Fretex, samt en rekke selskaper innen Kværnersystemet.

Av offentlige styrer/råd kan nevnes Rådet for innvandrerspørsmål, Rådet for samfunnsforskning, Hovedkomiteen for reformer i lokalforvaltningen, Jæren Utbyggingsselskap og Forus Industritomteselskap.

I 2006 ble Ursin-Smith utnevnt til Honorær konsul for Mexicos forente stater. For sitt arbeid ble han i 2018 tildelt den aztekiske ørns orden for sin innsats for Mexico.

I 2011 ble Ursin-Smith utnevnt til årets Stavanger Ambassadør.

Kongens fortjenstmedalje i gull[rediger | rediger kilde]

I 2009 ble Kjell Ursin-Smith tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.[1]

Fylkesmann Harald Torfinn Thune sa følgende under seremonien:

«Mange har stilt seg bak oppmodinga til Kong Harald om å tildele fortenstmedaljen til Kjell Ursin-Smith. Fylkesmannen har støtta opp om desse oppmodingane og anbefalt søknaden. Og Fylkesmannen, og mange med han, er ikkje overraska over at H.M. Kong Harald her har funne ein verdig kandidat til sin Fortenestmedalje i gull.
På vegne av Kongen og Fylkesmannen vil eg med desse orda vil eg få lov til å foreta den offisielle overrekkinga av dette heidersteiknet ved å feste medaljen på Kjell Ursin-Smith. Gratulerer!»

I 2010 ble Ursin-Smith utnevnt til Oilman of the Year.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer». Kongehuset. Besøkt 6. februar 2017.