Kileblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kileblomsterflue»)
Fagisyrphus
Fagisyrphus cinctus
Nomenklatur
Fagisyrphus
Dušek & Láska, 1967
Populærnavn
kileblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: 1
Habitat: i og ved løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone
Inndelt i
  • kileblomsterflue

Kileblomsterfluer (slekten Fagisyrphus) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Slekten omfatter bare én art: kileblomsterflue (Fagisyrphus cinctus).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (6–10 mm), slank, gul og svart blomsterflue. Den ligner mest på artene i slekten Meliscaeva, men kjennes fra disse på at de gule sideflekkene på andre bakkroppsledd er spisst trekantede. Hodet er stort (bredere enn resten av kroppen), med nakne fasettøyne. Ansiktet er uvanlig smalt og opptar bare omtrent en femtedel av hodets bredde, gule med svarte kinn og lang, lysgul, utstående behaåring. Antennene er for det meste gule. Thorax er svart med metallisk glans, lyst behåret, scutellum er lyst gult. Vingene er glassklare med lysbrunt vingemerke. Beina er slanke og gulbrune. Bakkroppen er smal og jevnbred. På det andre leddet har den to trekantede sideflekker som bare når ca. halvveis inn mot midten. Det tredje og fjerde leddet har brede, gule tverrbånd som dekker minst halve ryggplatene, det femte leddet et gult tverrbånd som er vinkelaktig innskåret bak.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Fluen finnes i åpent terreng i nærheten av løvskog, helst med bøk eller eik. Den besøker mange slags åpne blomster. Larvene lever av bladlus på løvtrær, særlig på bøk og eik.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kileblomsterfluen er utbredt over det meste av Europa og videre østover til Kaukasus, dessuten ved Stillehavet i Sibir og Korea. I Norge er den funnet langs kysten til Bergen.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Noen regner arten til slekten Melangyna, eller til slekten Meligramma. Begge slektene heter krattblomsterfluer på norsk.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]