Drakensberg vannkraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kilburn-demningen»)
Drakensberg vannkraftverk
LandSør-Afrika
StedIKwaZulu-Natali
Byggestart1981
OperatørEskom
Tekniske data
Effekt1 000 megawatt[1]
Kart
Drakensberg vannkraftverk
28°34′23″S 29°05′13″Ø
Prinsippskisset over Drakensberg vannkraftsystem, Sør-Afrika.
Kilburn-reservoaret bak Kilburn-dammen er det nederste av to reservoarer i vannkraftkomplekset.
Spioenkop-demningen er den nederste dammen i Drakensberg-komplekset.

Drakensberg vannkraftverk er en gruppe av fem sammenhengende pumpekraftverk i Wilge-vassdraget i Drakensberg-fjellene i Sør-Afrika, i provinsen Fristaten nær grensen like nordøst for Lesotho. Totalt installert vannkrafteffekt i anlegget er 2 000 MW, men bare 1 000 brukes til kraftproduksjon i Drakensberg-komplekset via elven Tugela, som renner ut i Indiahavet. En like stor kapasitet avses fra anleggets demninger til Vaal-demningen 100 km lengre nord via Wilge-elva i Vaal-vassdraget, som renner ut i Atlanterhavet via Fristaten. Slik inngår Drakensberg-komplekset i Tugela-Vaal-vannsystemet.

Drakensberg-prosjektet består av fire (fem) demninger, og fem vannkraftverk. Blant demningene er Driekloof-demningen øverst en integrert del av Sterkfontein-demningen som har en total produksjonskapasitet på 1 000 MW, mens de tre øvrige demningene har en tilsvarende stor kapasitet tilsammen. Vann fra Driekloof-demningen renner over når den er full og ned i Sterkfontein-reservoaret. Kilburn-demningen danner det nederste av de to hovedreservoarene, og ligger 500 meter lavere enn reservoaret til Sterkfontein-demningen. Pumpesystemets fire turbiner overfører vann mellom disse to reservoarene. Turbinene har hver 250 MW produksjonskapasitet og 270 MW pumpekapasitet.

Utbyggingen startet i 1974 og var fullført i 1981. Demningene og kraftverkene som er knyttet sammen, omfatter følgende dammer i rekke følge fra øverst til nederste reservoar:

  • Sterkfontein-demningen – 93 m høy, 3 060 m lang, 2 656 mill. m³ reservoar, areal 6 937 hektar
  • Driekloof-demningen (steinfylling) – 47 m høy, 500 m lang, 35,6 mill. m³ reservoar – dette er det øverste reservoaret
  • Kilburn-demningen (jordfylling) – 51 m høy, 825 m lang, 36 mill. m³ reservoar – dette er det nederste reservoaret.
  • Woodstock-demningen (jordfylling) – 51 m høy, 760 m lang, 380 mill. m³ reservoar – dette er øverste etterbarriere, ovenfor der elvene Mlambonja og Tugela møtes
  • Driel-demningen – dette er nederste etterbarriere, like nedenfor der Mlambonja og Tugela møtes
  • Spioenkop-demningen – får vann fra Drakensberg-komplekset via Driel-demningen og Tugela-elva, og utgjør Spioenkop nasjonalpark

I perioder med lavere etterspørsel etter kraft brukes vann- og varmekraftverk til å pumpe vann tilbake fra det nedre til det øvre reservoaret. Gjennom den ukentlige syklusen varierer vannstanden i Driekloof-reservoaret med 22 meter, og i Kilburn-reservoaret med 21 meter. Dessuten kan vann pumpes over fra Tugela-elva til den nordgående Wilge-elva (Vaal) i perioder med større vann- eller kraftbehov i de store industriområdene i nord. Her vil vannet fra Sterkfontein-reservoaret gi kraft til Vaal-demningen i nord, som ligger bare 56 km sør-sørøst for Johannesburg. Sterkfontein-demningen kan altså porsjonere vann enten via Driekloof til Drakensberg-komplekset av vannkraftverk i Tugela-elva, eller nordover til Vaal-demningen via Wilge-elva. Gjennom overføring av vann fra Sterkfontein-reservoaret kan vannføringen i Vaal økes fra det naturlige 1 545 mill. m³ per år til maksimalt 2 345 mill. m³ årlig.

Den høyeste fallhøyden (hydraulig head) er på 505 meter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.eskom.co.za[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]