Kigevannet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kigevannet
LandNorge
FylkeAgder
KommuneLindesnes
Areal 0,07 km²[1]
Høyde 2,6 moh.
Lengde 1,22 km
Bredde 0,05–0,11 km
Posisjon
Kart
Kigevannet
58°00′45″N 7°31′33″Ø

Kigevannet er en 1 220 meter lang og 50 – 110 meter bred innsjø i Lindesnes kommune mellom Kigefjellet i nord og Kigeheia i sør. Innsjøen strekker seg parallelt med kysten like innenfor Skjernøysundet og Skjernøya. Den ligger 2,6 moh og er ikke regulert, bortsett fra at utløpskanalen er sprengt ned om lag en meter for å vinne inn jordbruksarealer. På grunn av økende tilgroing er det bare små områder som er dypere enn 3 meter. Nedbørfeltet er relativt lite, bare to bekker fører inn i Kigevannet, den ene er om lag 1,2 km lang og kommer inn i østre ende, den andre er om lag 800 meter lang og kommer inn lengst vest.

Omgivelsene består av løvskogområder med eik, hassel, lønn, alm og or. Innsjøen har vært kjent for godt fiske av sjøørret og ål, men disse fiskeslagene har de siste 30 år blitt fortrengt av sørv, noe som på grunn av økologisk ubalanse også har økt tilgroingen og gjort vannet lite attraktivt som badevann, noe det var mye brukt til før. Mandal Sjøørretklubb har derfor satt i gang et prosjekt sammen med grunneierne, kommunen og Vest-Agder fylke for å føre vannet tilbake til opprinnelig tilstand.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 24. mai 2015

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hans Mack Berger m.fl.:Sjøørret (salmo trutta) og introdusert sørv (scardinius erythrophthalmus) i Kigevannet i Mandal Bergan feltBIO Rapport 2008