Ketjap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flaske med indonesisk ketjap manis

Ketjap (indonesisk: kecap) er en indonesisk soyasaus som har en litt tykk konsistens.[1] Den fremstilles av mel av soyabønner, grovmalt hvete, krydder og salt. De to vanligste typene er manis (søt) og asin (salt), med manis som den mest kjente av dem.[2] Sausen spiller en viktig rolle i mye indonesisk matlagning og anvendes blant annet til marinader, i gryter, sauser, og som bordsaus. Typisk for ketjap er den mørkebrune fargen, og den noe tykkere konsistensen. Dette i motsetning til japanske og kinesiske soyasauser, som i regelen har en tynnere konsistens, og er mindre søte. Ketjap passer i et vegansk kosthold, da den er helt uten animalske produkter.[3] Indonesiske sojasauser kan ikke uten videre erstattes av japanske eller kinesiske i matretter.

Det er hovedsakelig tre ulike typer ketjap:

  • Ketjap manis: den søteste typen, og en av de vanligste. Den har en søtere og rikere smak enn annen soyasaus,[1] og er krydret med palmesukker (Gula Aren/Gula Kelapa), hvitløk og anis.[4]
  • Ketjap sedang: mindre søt sojasaus[5]
  • Ketjap asin: en salt type, som er godt skikket for retter som beredes ved høye temperaturer.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kitchen Dictionary: ketjap manis, food.com
  2. ^ «oluf.no: Oluf Lorentzen produktinformasjon (besøkt 22. mars 2015)». Arkivert fra originalen 2. april 2015. Besøkt 22. mars 2015. 
  3. ^ Ketjap Soy Sauce, Norsk vegetarforening, oktober 2012
  4. ^ Ketjap manis recipes, BBC - Food
  5. ^ «Oluf Lorentzen produktinformasjon (besøkt 22. mars 2015)». Arkivert fra originalen 2. april 2015. Besøkt 22. mars 2015. 
  6. ^ Ketjap Asin, dutchtaste.com, besøkt 22. mars 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]