Kensal Green

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kensal Green
Kensal Green Tube Station 2008.jpg
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktBrent
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i London
PostkodeNW10

Kensal Green
51°31′51″N 0°13′29″V

Kensal Green, også kalt Kensal Rise, er et område i bydelen Brent i London. Det ligger øst i bydelen og grenser til Westminster i øst og Kensington and Chelsea i sør.

Navnene Kensal Green og Kensal Rise brukes om hverandre, men noen forsøker å differensiere mellom de to. De definerer det mer eller mindre slik at området vest for Chamberlayne Road og nord sør for Kensal Rise stasjon regnes som Kensal Green, og området øst for veien og nord for stasjonen som Kensal Rise. Lokalbefolkningen bruker gjerne navnene om hverandre uten å ta hensyn til denne grensen, eller de opererer med en annen definisjon av grensen.

Området sør for Harrow Road, omkring Kensal Road, kalles av noen Kensal Town. Ettersom Harrow Road regnes som den sørlige grensen for Kensal Green mener de fleste at Kensal Road ligger i Westbourne Park. Det finnes ingen offisiell definisjon av grensen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første kjente omtalen av stedet er fra 1253, da det kalles Kingisholt («Kongens skog»). I 1550 er det omtalt under navnet Kensal Green; en green er en type parkområde. Et kart fra 1849 viser området vest for Flowerhills Lane (nå Kilburn Lane), mellom det som nå er Regent Street og Harrow Road.

Henrik VIIs mor Margaret Beaufort og All Souls College i Oxford eide på et tidspunkt det meste av området. Det var også en liten herregård der, Chamberlayne Wood, med navn etter Richard de Camera, en prest fra det 13. århundre som hadde leieinntekter fra eiendommen. Mellom Kensal Green og Harlesden lå det gårder som drev med sauehold.

I det 18. århundre ble det opprettet et vertshus, The Plough, i området. Det nevnte kartet fra 1849 viser The Plough i det nordøstlige hjørnet. Fra 1814 hadde Cumberland Sharpshooters, en lokal skyteklubb, skytebane på Kensal Green. Det ble også holdt hesteveddeløp, Willesden Steeplechases, frem til midten av det 19. århundre på stedet hvor Willesden Sports Centre nå ligger.

Ved begynnelsen av det 19. århundre var Kensal Green en liten landsby (hamlet), med virksomheten omkring Grand Union-kanalen som viktigste inntektskilde. Det ble startet teglproduksjon, og landsbyen begynte å vokse. I 1823 ble grøntområdet delt inn i tomter for småhus.

Kensal Green gravlund

Veksten økte kraftig da All Souls' gravlund ble opprettet i 1832. Den ble populær i de øvre skikt i det viktorianske samfunnet. Med opprettelsen av to jernbanelinjer, Great Western Line i sør og London & Birmingham Line i nord, begynte Kensal Green å bli til en forstad for London. En ny, stor gravlund, den katolske St Mary's, ble åpnet i 1858 vest for All Souls'.

I 1860 åpnet Hampstead Junction Railway, og året etter kom stasjonen Kensal Green & Harlesden. I 1873 flyttet den noen hundre meter østover og fikk navnet Kensal Green. Deretter fulgte flere store byggeprosjekter, for det meste toetasjes bolighus. De sanitære forholdene var dårlige, og mange av innbyggerne holdt griser i husene. Slaktingen og salget av en gris på The Plough hver uke var et høydepunkt for mange. Mot slutten av det 19. århundre gikk jordeierne, All Souls College, inn for å sørge for at veksten fortsatte i høyere tempo. I 1890 fikk stasjonen sitt nåværende navn, Kensal Rise. Området var lenge preget av slumbebyggelse, selv om det også var noen fra middelklassen som flyttet inn. Så sent som i 1971 manglet 25% av husene vanlige sanitære anlegg. Den positive siden ved dette er at mange viktorianske hus ble bevart; i andre deler av London ble de revet for å bygge nytt, mens de i Kensal ble stående for så å bli fullrenovert.

Tornadoen i desember 2006[rediger | rediger kilde]

7. desember 2006 ble en gate i Kensal Green rammet av en tornado.[1] Tornadoen varte bare noen sekunder, men seks mennesker ble skadet, og opp mot 150 hus fikk skader av varierende omfang. Fem av de skadde ble behandlet for sjokk og småskader, mens den siste hadde blitt påført hodeskader. Ettersom det stort sett var bolighus som ble rammet, og hendelsen inntraff rett før klokken 11 på formiddagen lokal tid, var det begrenset hvor mange mennesker som befant seg der.

Bydelsmyndighetene satte opp et krisesenter i Legion Hall på Albert Road for de mange som hadde fått hjemmene sine ødelagt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BBC News (7. desember 2006). «Six hurt as tornado hits London». BBC. Besøkt 7. desember 2006.