Keith Andes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Keith Andes
Keith Andes in Split Second trailer.jpg
I filmen Sekunder om å gjøre fra 1953.
Født John Charles Andes
12. juli 1920
USA Ocean City, New Jersey, USA
Død 11. november 2005 (85 år)
USA i Newhall i Santa Clarita i Los Angeles County i California i USA
Ektefelle Jean Alice Cotton (1948–1961)
Shelah Hackett (1961–?)
Barn Mark Andes
Alma mater University of Oxford, Temple University, University of the Arts
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Theatre World Award
Aktive år 1944–1980
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Keith Andes (født John Charles Andes 12. juli 1920 i Ocean City i New Jersey, død 11. november 2005 i Newhall i Santa Clarita i Los Angeles County i California) var en amerikansk skuespiller som var aktiv både på Broadway og i Hollywood. Andes døde 85 år gammel ved selvmord.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

John Charles Andes deltok i løpet av high school deltok han både med sang og skuespill på radio. Senere studerte han ved Oxford University og ble uteksaminert fra Temple University i Philadelphia i 1943 med en bachelorgrad i undervisning.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Andes' karriere i Hollywood begynte etter at Darryl F. Zanuck så da han steppet inn som stedfortreder i Broadway-teaterstykket Winged Victory. Zanuck gav han en liten, ukreditert rolle i filmen Luftens ørner, som var basert på teaterstykket.[1] Deretter spilte han en liten rolle i filmen Katrin gjør karriere, med Loretta Young i hovedrollen. I 1947 spilte Andes i Broadway-musikalen The Chocolate Soldier, og vant en Theatre World Award for innsatsen. Året etter spilte han en hovedrolle i Kiss Me, Kate, etter at Alfred Drake, som opprinnelig skulle spille rollen måtte, trekke seg.

Han spilte Marilyn Monroes kjæreste og Barbara Stanwycks bror i filmen Utladning fra 1952. Deretter spilte han en birolle i Den svartskjeggete piraten, før han i 1958 hadde hovedrollen som politiinspektør Francis Grevemberg i Alene mot alle.

I 1960 spilte Andes hovedrollen, sammen med Lucille Ball, i Broadway-musikalen Wildcat. Fra 1963 til 1965 dukket han opp i en gjesterolle i til sammen fire episoder av TV-serien hennes, The Lucy Show. Andes spilte også gjesteroller i TV-serier som Star Trek: The Original Series, Daniel Boone, Kruttrøyk og Cannon.

Mot slutten av karrieren spilte Andes i filmer som Tora! Tora! Tora! og Loven er lik for alle.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

I 1948 giftet Andes seg med Jean Alice Cotton. Ekteparet fikk de to sønnene Mark og Matt sammen, men ble skilt i 1961. Samme året giftet Andes seg med Shelah Hackett, men ekteskapet tok slutt noen år senere.

Den 11. november 2005 ble Andes funnet død i sitt hjem i Canyon Country i California. Han hadde slitt med urinveiskreft og andre lidelser, og dødsårsaken ble satt til selvmord.[1]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Andes, leading man to Marilyn Monroe, dies at 85». USA Today. 27. november 2005. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]