June Allyson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
June Allyson
June Allyson-publicity.jpg
June Allyson i 1944
FødtEleanor Geisman
7. oktober 1917
Bronx
Død8. juli 2006 (88 år)
Ojai
GravlagtForest Lawn Memorial Park
Yrke Filmskuespiller, danser, teaterskuespiller, tv-skuespiller
Parti Det republikanske parti
NasjonalitetUSA
IMDbIMDbRedigere på wikidata

June Allyson (født 7. oktober 1917 i New York City, død 8. juli 2006 i Ojai i California) var en amerikansk skuespiller som var populær på 1940- og 1950-tallet. Allyson vant en Golden Globe for beste kvinnelige hovedrolle for sin rolle i filmen Too Young to Kiss (1951).

I april 1918, da Allyson var seks måneder gammel, forlot hennes alkoholiserte far, som hadde jobbet som vaktmester, familien sin. For å få nok penger til at endene kunne møtes måtte moren jobbe både som telefonoperatør og kasserer i en restaurant.

I 1925, da Allyson var 8 år gammel, falt en gren fra et dødt tre ned på henne mens hun var på sykkeltur. Hun brakk flere ben og legene sa at hun aldri noensinne ville klare å gå igjen. Hun gjennomgikk flere måneder med badeøvelser og klarte etter iherdig trening til slutt å få tilbake sin mulighet til å kunne gå.

Allyson debuterte som skuespiller i filmen Best Foot Forward (1943). Hennes siste film var A Girl, Three Guys and a Gun (2001). Allyson har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame, ved 1537 Vine Street, for sin innsats i filmindustrien.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]