Karlsaue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°18′3,7872″N 9°29′38,054″Ø

Utsyn mot Küchengraben

Karlsaue er en park i byen Kassel i den tyske delstaten Hessen. Parken er 1,5 km² stor og opprinnelig en barokkhage. Den tilhører fra 2009 European Garden Heritage Network.

Parken befinner seg i Fulda-vassdraget mellom munningen av Kleine Fulda og Drusel ved det tidligere byslottet og i sør markene ved Auestadion i sør. Den er lokaliseringen for utstillinger under kunstutstillingen documenta. Parkanlegget ble omformet som en landskapspark i 1785 og består av en blanding av synbare franske barokkelementer og arrangerte «naturområder».

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var området for dagens Karlsaue våtmarker på begge sider av elven Fulda. Det vestlige elveløpet het Kleine Fulda. I forbindelse med anleggelsen av parken ble denne sidearmen delvis stengt og erstattet med kanalen Küchengraben. Den nordlige del av elvearmen har som før kanaliseringen et sammenløp med elven Drusel og heter også der Lille Fulda. Fra 1568 anla Wilhelm IV av Hessen-Kassel (1532–1592) en renessansepark hvor Orangeriet ligger idag. Landgreve Moritz av Hessen-Kassel (1572–1632) utvidet parken og kalte den Moritzaue.

Dagens Karlsaue er preget av planene for en barokkpark til landgreve Karl I av Hessen-Kassel. Parken er også i dag oppkalt etter ham. Den opprinnelig strengt geometrisk-barokke plan som ble påbegynt 1680, men fraveket mot slutten av 1700-tallet. Deretter fikk parken et endret preg i retning av engelsk landskapspark, i samsvar med datidens mote. Ennå kan det opprinnelige barokkpreget gjenkjennes.

Orangeriet ble oppført mellom 1703 og 1710. Den lille øya Siebenbergen («De sju fjell») ble bygget på begynnelsen av 1700-tallet helt sør i parken, og beplantet med sjeldne vekster.

Under den andre verdenskrigen ble Karlsaue, herunder orangeriet, sterkt skadet. I 1955 ble Bundesgartenschau arrangert i området, noe som innebar en betydelig rehabilitering. Fra samme år er utstillingen documenta arrangert i området, først med fire og deretter fem års mellomrom.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]