Moritz av Hessen-Kassel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Moritz von Hessen-Kassel, kopperstikk fra Theatrum Europaeum, 1662.

Landgreve Moritz von Hessen-Kassel (med tilnavnet «den lærde»; født 25. mai 1572 i Kassel, død 15. mars 1632 i Eschwege) fra Haus Hessen regjerte Hessen-Kassel fra 1592 til 1627.

Landgreve Moritz fikk en omfattende utdanning som fulgte retningslinjer trukket opp av Philipp Melanchthon og Martin Bucer. Moritz snakket åtte språk, hadde naturvitenskapelige interesser som ga seg utslag i alkymieksperimenter og var en kyndig musiker og seriøs komponist. Landgreven oppdaget Heinrich Schütz og finansierte utdannelsen hans.

Moritz av Hessen-Kassel ble oppdratt som lutheraner, men konverterte i 1605 til kalvinismen. Han fulgte prinsippet fra religionsfreden i Augsburg om «Cuius regio, eius religio», det vil si at fyrstene innen det tysk-romerske riket var berettiget til å bestemme undersåttenes religion, mens undersåttene til gjengjeld hadde rett til å slå seg ned i et annet land om de ikke ville konvertere. Framgangsmåten til Moritz var kontroversiell siden den augsburgske religionsfred utelukkende regulerte forholdet mellom katolikker og lutheranere; kalvinismen var holdt utenfor. Moritz forsøkte dessuten å omvende undersåttene i de land han hadde arvet fra Hessen-Marburg-grenen av slekten, men en slik framgangsmåte stred mot arvereglene og resulterte i en konflikt med Hessen-Darmstadt og keiser Mattias. Striden falt sammen med trettiårskrigen, en konflikt der Hessen var av de landene som ble hardest rammet. Moritz handlet stort sett uklokt og ødela sitt land i en slik grad at han i 1627 ble tvunget til å abdisere.

Komposisjoner[rediger | rediger kilde]

  • Davidis regis prophetae psalterium (1593)
  • Encyclopaedia (1597)
  • Poetices methodices conformatae (1598)
  • Luther, Martin: Christliches Gesangbuch von allerhand geistlichen Gesängen und Liedern. – Cassel: Mencke, 1631 (tonesatt av landgreve Moritz)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Moritz (Hessen-Kassel) – bilder, video eller lyd