Karl Juchheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Juchheim
Karl Joseph Wilhelm Juchheim 001.jpg
Født25. des. 1886Rediger på Wikidata
KaubRediger på Wikidata
Død14. aug. 1945Rediger på Wikidata (58 år)
Nada-kuRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Konditor, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata

Karl Joseph Wilhelm Juchheim (født 25. desember 1885 i Kaub i Rheinland-Pfalz, død 14. august 1945 i Kobe i Japan) var en tysk baker. Han introduserte den tradisjonelle, tyske kaken baumkuchen i Japan. Sammen med ektefellen etablerte han i 1921 Juchheim Co., som stadig produserer baumkuchen og andre bakervarer etter Karl Juchheims oppskrift for salg i japanske butikker.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, etablering i Kina[rediger | rediger kilde]

Han ble født og vokste opp i småbyen Kaub ved Rhinen.

Som 22-åring flyttet han i 1908 til Jiaozhou, et tysk protektorat under kinesisk herredømme. Juchheim begynte å arbeide på en kafé drevet av Sietas, Plambeck & Co. i byen Jiaozhou. Året etter åpnet han sitt eget bakeri, der han solgte kaker. Etter fem år i Kina dro han tilbake til Tyskland for å finne en ektefelle. Våren 1914 møtte han den 22 år gamle Elise, en bekjent av Juchheims onkel, og ble forlovet kort tid etter. De dro snart til Jiaozhou, hvor de giftet seg i juli 1914.

Ekteparet Juchheim åpnet et bakeri i byen Qingdao i 1914.

Krigsfange[rediger | rediger kilde]

Etter at den første verdenskrig brøt ut, ble byen beleiret av britiske og japanske styrker. Sammen med ca. 5 000 andre tyskere ble paret ble tatt til krigsfanger og sendt til interneringsleirer i Okinawa i Japan. I fangenskap ble de foreldre for første gang i 1915. I 1917 ble familien forflyttet til en leir i Hiroshima. Japanerne ønsket å tilegne seg vestlige skikker, og benyttet anledningen til å lære baking og ølbrygging av tyskerne. Mens han fortsatt var krigsfange i 1919, ble Juchheim bedt om å bake og selge baumkuchen på en messe i Hiroshima. Kaken ble svært populær blant publikum. De fleste tyske krigsfangene ble løslatt mellom desember 1919 og januar 1920. Flertallet dro tilbake til Tyskland, men Juchheim-familien ble værende i Japan.

Etablering i Japan[rediger | rediger kilde]

Hovedkontoret til Juchheim Co.

Juchheim åpnet sitt første bakeri i Japan i Yokohama i 1921. Kanto-jordskjelvet i 1923 ødela forretningen fullstendig, og Juchheim flyttet og åpnet en tilsvarende forretning i Kobe. Karl Juchheim hadde ansvaret for selve bakingen, mens Elise Juchheim, som tok ansvaret for salget. Juchheim Co. ble raskt en kommersiell suksess.

Under den andre verdenskrig ble produksjonen innstilt i 1944. Familien flyttet inn i hotellet Rokkōsan. Karl Juchheim døde der den 14. august 1945, dagen før Japans kapitulasjon.

Etter krigen ble Elise Juchheim deportert til Tyskland, men kunne i 1953 vende tilbake til Japan, der hun døde i 1973. Ekteparet er begravet på kirkegården i byen Ashiya mellom Kobe og Osaka.

Juchheim Co. har hovedkontor i Kobe og fabrikker, utsalg og restauranter i hele Japan. Medregnet datterselskaper har Juchheim Co. om lag 560 ansatte. Spesialiteten er stadig baumkuchen, som har blitt en populær dessert i Japan. Av andre kjente produkter kan nevnes Frankfurter Kranz, eplepai og kjeks.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]