Hopp til innhold

Jiaozhou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jiaozhou er også et byfylke i byprefekturet Qingdao.
Tysk kart fra 1912 over Shandonghalvøya, med Jiaozhou (Kiautschou) innfelt.

Jiaozhou (eller Kiaochow, Kiauchau, Kiao-Chau, Kiautschou, Jiaozhoubukta; kinesisk: 胶州湾) er en havbukt vest for byen QingdaoShandonghalvøyas sydøstside på Kinas østkyst. Ved bukten ligger også den historiske hovedbyen Jiaozhou, som er en forstad til Qingdao og har 188 192 innbyggere (1999). Denne omtales som Kiaochow, Kiauchau eller Kiao-Chauengelsk og Kiautschoutysk.

Et 552 km² stort område rundt bukten var mellom 1898 og 1914 en tysk koloni (en tysk misjonsstasjon var blitt grunnlagt der allerede 1. november 1897), hvis administrative hovedstad var Qingdong. I 1912 hadde kolonien ca. 200 000 innbyggere, der rundt 400 var tyskere. Området ble besatt av japanerne under første verdenskrig og ble ved Versaillesfreden gitt til Japan.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Jiaozhoubukta ligger på sørkysten av Shandonghalvøya i Øst-Kina. Den skiller Huangdao fra Qingdao by og grenser opp til Jiaozhou og Jiaonan.

Bukta er 32 km lang og 27 km bred med et vannareal på 362 km², noe som er ca. 2/3 av hva det var for 100 år siden. Ifølge offisielle data,[1] er vannområdet forminsket fra 560 km² i 1928 til 362 km² i 2003 på grunn av vedvarende oppdemning i de senere tiårene. Dyrelivet i bukta har falt med 2/3 i løpet av de siste 50 årene[2] på grunn av by- og industriell utvikling i de tilgrensende områdene.

Jiaozhoubukta er en naturlig innskjæring i kysten med 10-15 meters vanndybde eller mer. Det er mudret kanaler til de tre store havnene omkring bukten; Qingdao, Huangdao og Hongdao, som alle er isfrie om vinteren.

Historie[rediger | rediger kilde]

Postkort 1900

Jiaozhoubukta ble tidligere kalt Jiao'Ao. Området ble godt kjent av europeere etter at det ble inngått en leieavtale for 99 år mellom det tyske keiserriket og Qing-dynastiet i Kina.

Utdypende artikkel: Jiaozhoubukt-konsesjonen

Republikken Kina erklærte krig mot det tyske keiserriket den 23. august 1914, samtidig med Japan, etter at et ultimatum om betingelsesløs tysk evakuering av Kiautschou hadde utløpt. Dermed avsluttet Kina den tyske leieavtalen for Jiaozhou. Området ble etterfølgende besatt av japanske og britiske styrker etter beleiringen av Tsingtao. Som alliert med de seirende maktene forventet Kina en formell tilbakelevering av området ved slutten av første verdenskrig, men Versaillestraktaten imøtekom japanske krav og landet fikk overdra alle tyske territorier nord for ekvator, herunder Jiaozhoubukta. Dette førte til protester i hele Kina, som ble kjent som 4. mai-bevegelsen, noe som allment anses for å ha vært en viktig begivenhet i moderne kinesisk historie. På grunn av press fra alle kinesiske regioner avslo regjeringen i Beiyang å underskrive Versaillestraktaten.

Forbindelsesprojektet[rediger | rediger kilde]

Jiaozhoubukta ligger i sin helhet innenfor Qingdao-prefekturet. Mot klokka er de omkringliggende områdene: Shinan-distriktet, Shibei-distriktet, Sifang-distriktet, Licang-distriktet, Chengyang-distriktet, Jiaozhou byfylke, Jiaonan byfylke og Huangdao-distriktet.

Innseilingen til bukta er 6,17 km bred. I 1993 besluttet Qingdao by å bygge en trafikkorridor i Jiaozhou-området som omfatter en tunnel under innløpet og en bro over Jiaozhoubukta. I desember 2006 begynte byggingen.

Jiaozhoubuktbroen[rediger | rediger kilde]

Broen over Jiaozhoubukta er 35,4 km lang, noe som er lengre enn Donghaibroen, men kortere enn den lengste, Hangzhoubuktbroen. Den kostet 10 milliarder yuan (ca. 7,5 milliarder kr (okt. 2009). Broen reduserer reisetiden fra Qingdao til den omkringliggende regionen med over 50 % og letter presset på den eksisterende Jiaozhoubukt-motorveien.

Qing-Huang-tunnelen[rediger | rediger kilde]

Tunnelen forbinder Qingdao med Huangdao og har en lengde på over 7 km, og den kostet 3 milliarder yuan. Etter ferdiggjørelsen tar det ca. 10 minutter å komme fra Qingdao til Huangdao-distriktet i bil.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Qingdao-Taiyuan høyhastighetstog stanser her på sin vei fra Qingdao til Taiyuan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ China State Oceanic Administration "Chorography of Jiao'Ao"
  2. ^ http://www.soa.gov.cn/hyjww/zghybnew/ywb/webinfo/2008/11/1225332542195401.htm[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]