Hopp til innhold

Clarté (Sverige)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clarté (Sverige)
Stiftet1921
LandSverige
IdeologiSosialisme
Nettstedclarte.se (sv)

Clarté er både navnet på et svensk marxistisk tidsskrift og det navnet som til vanlig brukes på tidsskriftets utgiver, den partipolitisk uavhengige sosialistiske organisasjonen Svenska Clartéförbundet. Tidsskriftet regnes som det eldste marxistiske tidsskriftet i den vestlige verden.

Clarté ble opprettet som en hovedsakelig studentorganisasjon i Sverige i 1921 etter forbilde fra Frankrike, og sto i så måte nær norske Mot Dag, som de også hadde et nært samarbeid med. På 1930-tallet la foreningen stor vekt på kampen mot nazismen, men var samtidig preget av interne spenninger, noe som førte til at organisasjonen midlertidig var ute av funksjon mellom 1939 og 1944.

1960-tallet ble Clarté radikalisert og erklærte seg selv for å være en kommunistisk organisasjon, og til langt ut på 1970-tallet sto organisasjonen nær Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna. Organisasjonen opplevde også en splittelse i 1968 da tilhengere av Gotfred Appels «snylterteori», en teori som innebærer at revolusjonære i vestens eneste oppgave er å drive solidaritet med revolusjonære bevegelser i den tredje verden, grunnla det som senere har blitt kalt Rebellrörelsen.

På 1960- og 70-tallet var organisasjonen den ledende studentorganisasjonen til venstre for sosialdemokratene ved en rekke universiteter og høyskoler, og ble dermed representert i en rekke studentorganer. Organisasjonen holdt ut lengst ved universitetet i Uppsala, der de under navnet Argus var representert til inn på 1980-tallet.

Siden 1980-tallet har organisasjonen hatt en kraftig nedgang i medlemsmassen, og har i dag rundt 60 medlemmer. I 1982 fjernet den også kommunisme-begrepet fra programmet sitt. Tidsskriftet, som redigeres av Olle Josephson kommer i dag med fire nummer i året. Opplaget er på rundt 800 eksemplarer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]