Karas (region)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karas

Kart over Karas

LandNamibias flagg Namibia
StatusRegion
HovedstadKeetmanshoop
Areal161 325 km²
Befolkning77 421 (2011)
Bef.tetthet0,48 innb./km²
SpråkKhoekhoe, Ndonga, herero, afrikaans Rediger på Wikidata
Nettsidekarasrc.gov.na/
Kart
Karas
26°34′00″S 18°08′00″Ø

Landskap ved Keetmanshoop

Karas er en region sør i Namibia. Ved folketellingen i 2011 hadde regionen en folkemengde på 77 421.[1]

Navnet til regionen kommer fra fjellrekka Karas i den sørlige delen av regionen.

Regionen domineres av små landbruksområder der det hovedsakelig drives oppdrett av sauer eller geiter. Viltgårder og irrigasjonslandbruk finnes langs Naute-demningen og Oranje-elven som har blitt stadig viktigere.

Havnebyen Lüderitz og dens fiske- og verftsindustri, diamantområdene langs kysten, både på og utenfor kysten, med Oranjemund som sitt hovedsenter, gruvedrift i den sørlige delen (Klein Karas-området og Rosh Pinah), Kudu-gassfeltet i Atlanterhavet nær Lüderitz og småskalaindustri i Lüderitz og Keetmanshoop er andre næringer i regionen.

De varme kildene ved Ai-Ais, og i fremtiden muligens også kildene i Warmbad, Kokerboom-skogen nær Keetmanshoop, Fish River Canyon som er den nest største i verden, Brukaros-fjellet (en tidligere vulkan) nær Berseba, kystbyen Lüderitz og flere gjeste- og viltgårder er blitt viktige turistattraksjoner. Turismeindustrien har potensial for videre ekspansjon.

Det økonomiske vekstpotensialet i området er betydelig, men det trenger en intens generell utviklingspolitikk. Det er et lønnsomt skatteområde som hovedsakelig kommer fra diamantgruvene for den sentrale regjeringen.

Hovedjernbanen og to stamveier gir adgang til Sør-Afrika. Keetmanshoop er regnet som hovedstaden i sør og har direkte forbindelser til Windhoek gjennom flytrafikk, jernbane og veiforbindelser. Dens flyplass er av internasjonal standard og er brukbar for internasjonal lufttrafikk. Flyplassen nær Kolmanskop nær Lüderitz blir jevnlig besøkt av Air Namibia på sine flygninger til Cape Town og Windhoek. Godt utbygde landingsfasiliteter eksisterer også ved Oranjemund.

Regionen består av seks valgkretser:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Namibia 2011 population and housing census indicators Arkivert 2. oktober 2013 hos Wayback Machine., Namibia Statistics Agency, s. 5.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]