Kapteinsgården i Uskedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kapteinsgården i dag

Kapteinsgården i Uskedal er en fredet offisersbolig fra 1700-tallet i Uskedal i Kvinnherad kommune. Huset ble bygd av Johan Koren Dahl i 1775 som var sjef for Nordre Sunnhordlandske kompani, og den gangen gikk sjøen like opp til hagen ved huset. Han var sønnen til forvalteren av baroniet i Rosendal fram til 1746, krigskommissær Mathias Dahl. Huset fikk senere navn etter kaptein Christian Lerche Dahl som blant annet var ordfører en stund i Kvinnherad på første del av 1800-tallet. Dahlslekta hadde storgårder over hele Vestlandet, blant annet i Etne og Sogn, og var lenge en av de mektigste familiene i Kvinnherad. Familien gjorde seg òg gjeldende på det nasjonale planet; flere av dahlsfolket var prester, mens andre jobbet i viktige embeter som justisråd og kanselliråd.

Boligen var oppført i empirestil med valmede gavler og en ark over inngangspartiet. Husets store sal er kledd med fransk tapet fra rundt 1800, her står også en vedovn som er produsert av Ulefos Jernværk i 1786. Vegg i vegg med den store salen lå baronskammeret som fungerte som gjesterom for baronen i Rosendal når han besøkte stedet.[1]

Kapteinsgården er en av de best bevarte embetsmannsgårder fra 1700-tallet på Vestlandet, og eiendommen ble fredet i 1923. Innvendig ser huset fremdeles ut likt ut som på 17- og 1800-tallet. Under kampene i Uskedalen ved krigsutbruddet i 1940 ble huset beskutt og sterkt skadd. Gården var gjestgiveri i over 50 år, men er nå i privat eie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kapteinsgården i Uskedal, Bergens Tidende, 14. august 1979

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]