Hopp til innhold

Kaptein Miki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kaptein Miki var det norske navnet på den italienske tegneserien Capitan Miki med spennende handling fra amerikansk westernmiljø. I Norge gikk serien i bladet Vill Vest i periodene 19531968 og 19761990. Kaptein Miki ble i hovedsak tegnet av italienske EsseGesse og var en av de store suksessene for dette tegneserieteamet. Etter at de sluttet med den, overtok andre serien. I Italia har den de senere år blitt gitt ut i farger.

Thule forlag startet i 2001 en kronologisk utgivelse av historiene om Kaptein Miki i bokform. Planen var å gi ut alle seriene som var trykket i Vill Vest, men prosjektet stoppet opp etter 9 bøker.

Egmont Serieforlaget startet i 2014 en ny kronologisk utgivelse av historiene om Kaptein Miki og Davy Crockett i bokform. Her gis serier om begge de to heltene ut i samme bok, og det gis ut ca ett bind pr kvartal. Pr august 2023 er det gitt ut 42 bind.

Se-Bladene ga i perioden 19611965 ut i alt 9 bøker med historier om Kaptein Miki i prosaform.

Handling og hovedpersoner

[rediger | rediger kilde]
Hovedpersonene i den opprinnelig italienske westerntegneserien om Kaptein Miki framstilt som utstillingsfigurer i familieparken Harikalar Diyari i Ankara i Tyrkia. Foto fra 2007.

Handlingen foregikk i «Det ville vesten» i siste halvpart av 1800-tallet. Miki var en meget ung (ca. 16 år gammel) kaptein i Nevada Rangers. Han ble først sersjant etter en uformell konkurranse. Så ble han først løytnant, deretter kaptein etter å ha løst noen saker.

Hovedpersoner var også Mikis tidligere pleiefar Windy og hans venn doktor Salasso. Disse var ikke på lagt nær så dydige som Miki, og de kunne sette til livs de helt utrolige mengder med rom. Miki drakk ikke annet enn saft, melk, limonade etc. Alle tre var meget effektive både til å skyte og å slåss. Miki hadde alltid to revolvere, og skjøt ofte med begge hender samtidig. Andre hovedpersoner var Mikis overordnede oberst Brown og hans datter Susan (i noen serier kalt Susy) som også var Mikis kjæreste. Den siste hoved«personen» var Mikis hest Napoleon som ble tilegnet flere menneskelige egenskaper.

Hovedbasen for denne avdelingen av Nevada Rangers var Fort Coulver, et sted som neppe har eksistert i virkeligheten.

Plottene besto i hovedsak av at Miki bekjempet forskjellige skurker og fiendtlige indianere. Det var bare helt unntaksvis at han drepte eller skadet noen. Det vanlige var at han avvæpnet dem ved å skyte på revolveren slik at de mistet den ut av hendene. Inkludert i plottene var det mye humor, spesielt rundt drikkingen til Windy og Salasso og rundt flørtingen til Miki og Susan.

  • Windy het på italiensk Doppio Rhum, som betyr «dobbel rom». Denne figuren er inspirert av skuespilleren George 'Gabby' Hayes fra mange Western-filmer spilt inn i 1930- og 1940-årene. Filmen Albuquerque fra 1948 har en scene der vi kan se den slående likheten mellom Windy og 'Gabby' Hayes. En annen mulig inspirasjonskilde er Walter Brennan.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata