Hopp til innhold

Kaprun-ulykken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bilde av banen før ulykken som viser en av vognene og den delen av banen som gikk i friluft samt åpningen til tunnelen.

Kaprun-ulykken var en brann som inntraff 11. november 2000 der 155 mennesker omkom og bare tolv overlevde. Kabelbanen gikk mellom den østerrikske landsbyen Kaprun og toppen av fjellet Kitzsteinhorn. Den var smalsporet, med en sporvidde på 946 mm. Traséen var 3 900 meter lang, og 3 300 meter av traséen gikk gjennom en tunnel, som endte i den øvre stasjonen, som var en del av «Alpincenter»-bygningen, som også inneholdt restauranter og butikker.

Tunnelåpningen hadde en garasjeport som ble rullet ned når kabelbanen ikke var i bruk, for å hindre innbrudd i Alpincenteret via tunnelen. Tunnelen ble også brukt som garasje, hvor vognene ble oppbevart over natten.

Ulykken[rediger | rediger kilde]

Klokken 9.00 gikk 161 passasjerer og én fører ombord i vognen. Rett etter at vognen kjørte inn i tunnelen, tok det fyr i en vifteovn som var installert i førerrommet nederst i vognen. Bak ovnens varmeelement gikk det oljeledninger som inneholdt brannfarlig hydraulikkolje. Oljeledningene ble smeltet av ilden fra den brennende vifteovnen. Dette fikk oljen til å sprute ut på gulvet og dryppe ned på skinnegangen. Dette førte også til at vognen stanset 600 meter fra tunnelens nedre åpning. Ild fra vifteovnen antente oljen som hadde sprutet ut på gulvet i førerhuset. På grunn av tunnelens vinkel oppførte ikke brannen seg som en normal tunnelbrann, der røyk og ild sprer seg i begge retninger. Røyken og ilden ble sendt oppover, akkurat som i en skorstein. Røyken nådde alpinsenteret hvor den øvre stasjonen holder til. To arbeidere så røyken og løp ut av stasjonen, men de måtte evakuere alle personene som var i butikkarkaden. Fire mennesker var fortsatt inne i bygget etter evakueringen. Brannmenn tok seg inn i bygningen for å redde de fire menneskene som var igjen inne i alpinsenteret. Én av de som fortsatt var igjen, som lå nærmest inngangen, ble reddet. De andre ble forgiftet av røyken. Føreren og hans eneste passasjer som var i den andre vognen på vei nedover, døde av røykforgiftning.

Hovedstrømledningen med en spenning på 16 kV som forsynte skianlegget på Kitzsteinhorn gikk langs traséen. Ilden fra den brennende vognen brente av kabelen slik at det ble strømbrudd over hele Kitzsteinhorn. Taubaner, stolheiser og skitrekk stoppet. Oppe i alpinsenteret gikk strømmen også. Dette fikk elektriske dører til å slutte å virke.

Nasjonalitet Død
Østerrikes flagg Østerrike 92
Tysklands flagg Tyskland 37
Japans flagg Japan 10
USAs flagg Amerikas forente stater 8
Slovenias flagg Slovenia 4
Nederlands flagg Nederland 2
Storbritannias flagg Storbritannia 1
Tsjekkias flagg Tsjekkia 1
Totalt 155

Årsak og etterhendelser[rediger | rediger kilde]

Minnesmerke

Kabelbanen har aldri blitt gjenåpnet etter ulykken, og har blitt erstattet med en funitel, en type taubane hvor gondolene blir trukket av to trekk-kabler. Stasjonene har blitt forlatt og tunnelen lukket igjen

Vognene hadde to brannslukkere ombord, utenfor passasjerenes rekkevidde. Det var heller ikke røykdetektorer ombord, og det var heller ingen måter å få kontakt med føreren, kontrollrommet eller brannvesenet. Vifteovnene som var installert ombord var ikke egnet for bruk i kjøretøy, men for bruk i boliger. En designfeil i ovnene førte til overoppheting som antente oljen som dryppet ned på varmeelementet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata