Kantara-festningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kantara-festningen.

Kantara-festningen, opprinnelig Candare eller Candaire, er en middelalderfestning som i dag er i ruiner i nordøst på øya Kypros, øst for Kyrenia-fjellene ved landsbyen Kantara. Den ligger 630 meter over havet og godt plassert for å kontrollere inngangen til Karpass-halvøya og Mesaoria-slettene. Den hadde to rektangulære tårn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er antatt at Kantara-festningen ble reist av Østromerriket som forsvar mot arabiske angrep en gang på 900-tallet. Første gang den ble omtalt i kildene var i sammenheng med erobringen av Kypros av Rikard I av England i 1191. Da søkte Kypros’ hersker Isaak Komnenos tilflukt her

I løpet av sommeren 1228 ble murene bombardert så kraftig av rojalistene at de måtte bygges opp på nytt igjen. Da kjempet styrkene til Fredrik II av Det tysk-romerske rike mot Henrik I av Kypros. En gjenerobring av Fredrik II i 1232 varte ikke. I kampene mellom Genova og Venezia hadde festningen en viss betydning, men i 1562 var den allerede i ruiner. Det synes som om festningen fra da av ble benyttet som en jakthytte for adelen som jaktet på fjellgeiter med tamme leoparder.

Koordinater: 35°24′N 33°55′Ø