Kansas Pacific (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kansas Pacific
Generell informasjon
GenreWesternfilm
Utgivelsesår1953
NasjonalitetUSA
Lengde73 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRay Nazarro[1] Rediger dette på Wikidata
ManusDaniel B. Ullman Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Walter Wanger
FotoHarry Neumann Rediger dette på Wikidata
KlippWilliam Austin Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeSterling Hayden,[2] Eve Miller,[2] Barton MacLane[2] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Monogram Pictures
Netflix
Premiere(r)1953
Eksterne lenker

Kansas Pacific er en amerikansk westernfilm som hadde premiere 22. februar 1953. Filmen ble utgitt av Allied Artists Pictures, og produsent var Walter Wanger. Regissør var Ray Nazarro, og filmen er basert på et manus skrevet av Daniel B. Ullman. Den er filmet i farger ved hjelp av fargeteknologien Cinecolor, og lyden er innspilt i mono. Filmens spilletid er 73 minutter. Filmen er i USA falt i det fri (Public Domain), og kan fritt lastes ned (der).

Kansas Pacific ble spilt inn ved Iverson Movie Ranch og Sierra Railroad (nåværende Railtown 1897 State Historic Park) i California.

Handling[rediger | rediger kilde]

PR-bilde for filmen. Kaptein Nelson (til venstre) og William Quantrill

Filmens handling er lagt til prærien i delstaten Kansas tidlig på 1860-tallet. Sørstatene har trukket seg fra unionen, men den amerikanske borgerkrigen har ikke brutt ut enda. Delstaten Kansas' innbyggere er delt mellom nordstats- og sørstats-sympatisører. Kansas Pacific Railroad er i ferd med å bygge en jernbanelinje vestover mot Colorado, men arbeidet blir hindret og sabotert av sørstats-sympatisører ledet av William Quantrill (spilt av Reed Hadley). Nordstatenes hær sender kaptein Nelson (spilt av Sterling Hayden) i sivil for å sikre at den strategisk viktige jernbane-linjen blir ferdig før en eventuell krig bryter ut.

Fiksjon og fakta[rediger | rediger kilde]

Filmen er ikke historisk korrekt, men den er basert på virkelige hendelser. Jernbanelinjen filmen handler om ble ikke påbegynt før 1863 (etter at borgerkrigen hadde startet). Jernbaneselskapet som bygde banen (og telegraflinjen) het til å begynne med Union Pacific Railway, Eastern Division, og endret navn til Kansas Pacific Railway først i 1869 - lenge etter at borgerkrigen var over. Virkelighetens William Quantrill var en geriljaleder fra sørstatshæren som blant annet angrep og bedrev sabotasje mot jernbane-byggingen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0045954/; besøksdato: 6. juli 2016.
  2. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0045954/fullcredits; besøksdato: 6. juli 2016.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]