Kanalplassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kanalplassen med det japanske kirsebærtreet, plantet i 1974, i full blomst.
Kanalplassen i 2009
Kanalplassen etter ombyggingen i 2012

Kanalplassen er en plass midt i Arendal sentrum, omringet av Statens hus, Pollen, Kilden aktivitetssenter, Sam Eydes plass og Trefoldighetskirken.

Navn og bruk[rediger | rediger kilde]

I anledning 250-årsjubileumet til Arendal by i 1973 ble det anlagt et mindre parkanlegg på stedet. Plassen fikk navnet sitt etter en navnstrid som pågikk i nesten ett år, hvor enkelte ville fortsatt kalle stedet for Posthusplassen, som den ble kalt etter at rutebilstasjonen som sto på stedet ble revet i 1962. 4. februar 1974 besluttet bystyret at navnet skulle være Kanalplassen. Navnet er tatt fra den naturlige kanalen som tidligere gikk imellom Kittelsbukt og Pollen på stedet der plassen ligger. Kanalen skilte Tyholmen fra fastlandet, på samme måten som plassen gjør det nå. Kanalen ble fylt igjen i 1933, og det ble anlagt en rutebilstasjon på stedet, som i 1962 ble flyttet dit Sam Eydes plass nå er.

Plassen brukes mye til arrangementer i Arendal, alt fra Harley Davidson-treff til Internasjonalt marked. Det holdes konserter og teater på plassen, og det er oppsatt festivaltelt under Canal Street-festivalen. Arendal kommune har i flere år satt ut rullebrettramper for rullebrettkjørere på plassen.

Utsmykninger[rediger | rediger kilde]

På plassen står den gedigne skulpturen «Kraft» med 12 meters høyde, laget av Nils Aas. Den ble gitt til Arendal av Arendals Fossekompani på 100-års jubileet i 1996. Skulpturen er laget i syrefritt stål. Skulpturen «Havfrue på Søyle» sto tidligere på samme plassen, og denne ble flyttet til ytterst på Langbryggen.

Tidligere sto fontenen «Seilende havfrue med flagg og vimpler» foran Kilden aktivitetssenter. Den er laget av kunstneren Arne Vinje Gunnerud, og er fra en stor separatutstilling fra kunstneren som ble holdt på Kanalplassen i 1980. Fontenen fikk etter dette opphold på stedet. Steinen som fontenen er montert på er en kvernstein som Gunnerud fant liggende halvveis nedgravd i sanden i sentrum av byen. Den var blitt kassert etter en transportskade, og ble reparert før den ble brukt i fontenen. En byste av Joseph Stockinger sto tidligere foran et mindre grøntområde ved «Statens hus». Bysten er laget av Trygve Thorsen, og ble avduket 17. mai 2000 av Stockingers oldebarn, Ulf Stockinger, på dagen 143 år etter at Joseph Stockinger stiftet Arendal Turnforening. Bysten og fontenen ble flyttet ved ombyggingen av plassen i 2012.

Ombygging 2012[rediger | rediger kilde]

I løpet av vinteren 2012 ble store deler av plassen gravet opp for bygging av amfi og nye trapper til Kilden.[1] Ved funn av kantsteinene til den gamle kanalen ble det reist debatt om man skulle la noe av dette komme frem i den nye oppbyggingen.[2]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]