Kåre D. Tønnesson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kåre D. Tønnesson
Kåre Tønnesson (9).jpg
Født1. januar 1926 (93 år)
Barn Johan L. Tønnesson, Stein Tønnesson
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Historiker, professor
Nasjonalitet Norge
Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi
Utmerkelser Sverre Steen-prisen (1995)

Kåre Dorenfeldt Tønnesson (født 1. januar 1926 i Ski) er professor emeritus i historie ved Universitetet i Oslo. Han er spesialist på den franske revolusjon og fransk historie1700- og 1800-tallet.

Han skrev i 1952 hovedoppgave om Alexis de Tocquevilles politiske og historiske tenkning slik det kom til uttrykk i boka Om demokratiet i Amerika.[1] På 50-tallet hadde han som NAVF-stipendiat et lengre forskningsopphold i Paris hvor han tok doktorgrad i 1959 på en avhandling om arbeideroppstand og påfølgende nederlag - i gruppen kalt sans-culottes - under den franske revolusjon i 1794-95.[2] I avhandlingen gjorde han mikrostudier av arbeidsfolks politiske aktivitet i enkeltbydeler («seksjoner») med vekt på hvordan den dårlige forsyningssituasjonen bidrog til aktivering av småkorsfolk og radikalisering av bevegelsen.[3]

På 1980-tallet var en av redaktørene i Aschehougs verdenshistorie og skrev selv bindet om to revolusjoner, som hadde den franske og den industrielle revolusjon som hovedtema og omhandlet perioden 1750 til 1815. I dette verket la han særlig vekt på å forklare privilegiesamfunnet, og hvordan det hadde innflytelse på økonomisk og politisk utvikling i denne epoken. Boka ble oversatt til svensk, finsk, fransk og islandsk. Til 200-årsjubileet for den franske revolusjon i 1989 skrev han boka Revolusjonen som rystet Europa. Denne boka gav en syntese av årsakene til revolusjonen med vekt på hvordan omsetning og nyutnevning av adelsprivilegier førte til skille mellom stendene var glidende samtidig som mange samfunnsgrupper hadde egeninteresser i at regimet ikke ble reformert.

Tønnesson var første leder av Den norske historiske forening (HIFO) i 1990. Han var dekan ved det historisk-filosofiske fakultet ved Universitetet i Oslo fra 1973 til 1975. Han var styreleder i Universitetsforlaget fra 1980-1984.

Tønnesson er far til Stein Tønnesson, Johan L. Tønnesson og Øyvind Tønnesson.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Bibliografi over Tønnessons forfatterskap er trykt som kapittel i festskriftet til hans 70-årsdag[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kåre Tønnesson Enkelte årsakfaktorer hos Alexis de Tocqueville. État social, causes physiques, moeurs, lois Upublisert hovedoppgave Universitetet i Oslo 1952
  2. ^ Kåre D. Tønnesson La défaite des sans-culottes : mouvement populaire et réaction bourgeoise en l'an III , 1959
  3. ^ Ottar Dahl Kåre Tønnesson streker til et historikerportrett i Revolusjon og resonnement, 1996
  4. ^ Revolusjon og resonnement: festskrift til Kåre Tønnesson på 70-årsdagen ISBN 8200226212