Kálmán Kánya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kálmán Kánya
Kálmán Kánya (1869 - 1945).jpg
Født7. nov. 1869Rediger på Wikidata
SopronRediger på Wikidata
Død28. feb. 1945Rediger på Wikidata (75 år)
BudapestRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Diplomat, politikerRediger på Wikidata
Embete
  • Ambassador of Hungary to Germany (1925–1933)
  • Ungarns utenriksminister (1933–1938) Rediger på Wikidata
Nasjonalitet UngarnRediger på Wikidata

Kálmán de Kánya (født 7. november 1869 i Sopron i Østerrike-Ungarn, død 28. februar 1945) var Ungarns utenriksminister under Miklós Horthys regentskap.

Han begynte sin diplomatiske karriere i Konstantinopel. I 1913 ble han utnevnt til ambassadør for Østerrike-Ungarn i Mexico og senere, for Ungarn, i Berlin.

Fra 1933 var han Ungarns utenriksminister. Under hans virke som utenriksminister ble Ungarn tilsluttet Tremaktspakten, og landet ble alliert med det tredje rike. Innenfor dette prøvde han å motvirke Tysklands hegemoni gjennom økt samarbeid med Italia. På den andre siden holdt han gode forbindelser med den lille ententen.

Sammen med statsminister Béla Imrédy fløy han til Berlin til Berchtesgaden og ba Hitler om støtte for ungarske terriorialkrav. Kánya var leder av den ungarsk-tsjekkoslovakiske delegasjonen som deltok i forhandlingene i Komárom. Den 21. november 1938 gikk han av sammen med hele regjeringen fordi det planlagte tysk-italienske angrepet på det karpatiske Ukraina feilet. På slutten av andre verdenskrig støttet han István Bethlen og Miklós Kállay.