Fjellfører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En fjellfører eller tindevegleder er en person som driver med føring i alpint terreng. Det vil si i skredterreng på lagdelt vintersnø, og alpine klatreturer som inkluderer grenene bre, fjellklatring og tidvis isklatring.

I motsetning til for eksempel i alpelandene finnes det ingen beskyttelse av yrkestittelen fjellfører i Norge. Det vil si at hvem som helst kan kalle seg fjellfører og ta betalt for å ta med mindre erfarne personer på tur. [trenger referanse]

Det Internasjonale Tindeveglederforbundet utdanner profesjonelle tindevegledere gjennom en utdanning som går over tre til fem år.

I Norge er det organisasjonen Nortind som står for denne utdanningen. Norsk Fjellsportforum har også utarbeidet en nasjonal standard for instruktører, og kursarrangører i fjellsport. Både Tindevegledere og instruktører gjennom Norsk fjellsportforum er kvalifisert til å holde kurs innen bre, klatring og snøskred. Fjellføring er derimot en Tindevegleders ekspertise, og skiller seg vesentlig fra Norsk Fjellsportforums instruktørutdanning som kun varer i 10 dager.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]