Judith Sheindlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Judith Sheindlin
Judge Judy.jpg
FødtJudith Susan Blum
21. oktober 1942 (77 år)
Brooklyn
Ektefelle Ronald Levy (1964–1976) skilt
Jerry Sheindlin (1977–1990, 1991–d.d.)
Utdannet ved New York Law School
Beskjeftigelse Jurist
Advokat
Dommer
Voldgiftsdommer
Fjernsynspersonlighet
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Daytime Emmy Award

Judith Susan Sheindlin (født Blum 21. oktober 1942 i Brooklyn i New York) bedre kjent som Judge Judy, er en amerikansk advokat, dommer, TV-personlighet og forfatter.

Oppvekst, utdanning og arbeid[rediger | rediger kilde]

Sheindlin ble født Judith Blum i Brooklyn i New York til jødiske foreldre; Murray Blum og Ethel Blum. Sheindlin beskrev sin far, som var tannlege, som «the greatest thing since sliced bread», og hennes mor som «a meat-and-potatoes kind of gal».

Sheindlin gikk på James Madison High School i Brooklyn før hun begynte på American University i Washington D.C. Hun bestemte seg for å studere juss og begynte på Washington College of Law hvor hun var eneste kvinnelige student i en klasse på 126 elever. Hun fullførte jusstudiene ved New York Law School i 1965.

Etter å ha fullført jusstudiene arbeidet hun som advokat for et firma. Etter å ha vært ansatt i to år ble hun misfornøyd med arbeidssituasjonen og sa opp for å være hjemme med sine to barn. En kort stund senere søkte hun på en jobb som påtalemyndighet i familieretten. Sheindlin jobbet hovedsakelig med barnemishandling. I 1976 ble Sheindlin utnevnt som dommer av ordfører Mayor Ed Koch som ble imponert over hennes holdning i rettssakene, hovedsakelig hennes nulltoleranse for sladder og tøys. Hun jobbet først i vanlig strafferett, og fire år senere ble hun forfremmet til hoveddommer i familieretten i Manhattan.

I februar 1993 publiserte Los Angeles Times en artikkel om henne på bakgrunn av hennes talent og hennes ønske om å gjøre rettssalen til et sted for rettferdighet og avgjørelser som ville komme flest mennesker til gode. Etter å ha opptrådt på TV-programmet 60 Minutes fikk hun internasjonal anerkjennelse. Dette førte til publikasjonen av hennes første bok Don't Pee on My Leg and Tell Me It's Raining som ble utgitt i 1996.

Judge Judy[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Judge Judy

Etter å ha gått av som dommer i 1996 startet hun sin egen TV-serie basert på filmopptak av de ulike sakene som blir presentert i retten. TV-programmet ble en stor suksess og har anslagsvis ti millioner seere per sending bare i USA. Judge Judy går på CBS. Sheindlin fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame i februar 2006, takket være programserien.

Ekteskap og familie[rediger | rediger kilde]

Sheindlin giftet seg med Ronald Levy, også en aktor, i 1964, sammen fikk de to barn. De ble skilt i 1976. I 1977 giftet hun seg med nåværende ektemann Jerry Sheindlin. De ble separert i 1990, ifølge Sheindlin på grunn av stresset hun opplevde da faren som hun stod veldig nær døde, men fant tilbake til hverandre i 1991. Sammen har de tre barn samt elleve barnebarn.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]