Juchetårnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juchetårnet
LandNord-Koreas flagg Nord-Korea
Grunnlagt1982
Kart
Juchetårnet
39°01′03″N 125°45′49″Ø

Juchetårnet
Chosŏn'gŭl주체사상탑
Hanja主體思想塔
McCune-ReischauerJuchesasangtap
Revidert romaniseringuch'esasangt'ap

Juchetårnet (eller rettere Jucheidétårnet) er et monument på østbredden av Taedongelva i Pyongyang i Nord-Korea, oppført i anledning av Kim Il-sungs 70-årsdag i 1982.

Tårnet skal minne den nordkoreanske befolkningen om Kims politiske mål og idé; Juche (sjølberging). På motsatt side av Taedongelva ligger Kim Il-sung-plassen og Folkets store studiehall

Det hevdes at tårnet er designet av Kim Jong-il. Den 170 meter høye strukturen består av et 150 meter firekantet og høyt spir, som består av 22 550 byggesteiner i granitt, en for hver dag Kim har levd (365*70, skuddårsdag ikke inkludert), med et ytre av hvit stein, delt i 70 belter rundt spiret, ett for hvert av Kims år. På toppen står en 20 meter høy og 45 tonn tung metallflamme, som kan lyses opp om kvelden med noe som ser ut som en levende flamme.

Under fakkelen er det en 360 graders utkikksplattform. Det går en direkteheis fra bunn av monumentet til utkikksplattformen, som trolig kan tilby en av de beste måtene å observere Pyongyang på. En antar at monumentet har hatt Washingtonmonumentet som modell, ettersom Juchetårnet er en knapp meter høyere.[1]

I tilknytning til tårnet står en 30 meter høy statue av tre figurer, en som holder en hammer, en holder en sigd og en holder en pennespiss, som representerer arbeideren, bonden og den intellektuelle; Nord-Koreas tre offisielle klasser.

Det finnes seks mindre grupper med statuer, hver 10 meter høy, som symboliserer andre sider ved Kim´s ideologi. I tårnets sokkel finnes en vegg med 82 vennskapsplaketter, trolig fra utenlandske supportere og studiegrupper av Juche-ideen.

Dessuten er det paviljonger og fontener i tilknytning til anlegget. Tårnet er oppkalt etter Kim Il-sungs politiske ide om sjølberging – Juche – som er en blanding av autarki, selvstendighet, isolasjonisme, koreansk tradisjon og Marxismen-leninismen.

Monumentet er et av de prioriterte stedene i byen. Det har alltid vann i fontenen og lys i fakkelen selv om byen forøvrig skulle være vann- og strømløs.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ McCormack, Gavan, Target North Korea: Pushing North Korea to the Brink of Nuclear Catastrophe, p. 59. Nation Books, 2004, ISBN 1560255579.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]