Joseph Bosworth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Joseph Bosworth
Født 1789
Derbyshire
Død 27. mai 1876
Yrke Illustratør, forfatter
Statsborger i Storbritannia Storbritannia
England England
Språk Engelsk
Medlem av Royal Society
Utmerkelse Fellow of the Royal Society
Alma mater University of Aberdeen, Trinity College
Periode 1800-tallet
Sjanger Angelsaksisk språk oglitteratur

Joseph Bosworth (178927. mai 1876) var en engelsk forsker og lærd på angelsaksisk språk og angelsaksisk litteratur.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Bosworth ble født i Derbyshire, gikk på ungdomsskolen i Repton, og ble deretter student[trenger referanse] ved Universitetet i Aberdeen. I 1817 ble han sogneprest av Little Horwood, Buckinghamshire, og benyttet der sin fritid til litteratur, og spesielt til studiet av angelsaksisk. I 1823 utkom hans Elements of Anglo-Saxon Grammar (Elementer i angelsaksisk grammatikk).

I 1829 dro Bosworth til Nederland som kapellan, først i Amsterdam og deretter i Rotterdam, og han ble i Nederland inntil 1840. Han arbeidet der på Dictionary of the Anglo-Saxon Language (Ordbok i angelsaksisk språk, 1838), hans best kjente verk.

I 1857 ble han rektor av en skole i Water Stratford, Buckinghamshire, og i det følgende året ble han utpekt som professor i angelsaksisk ved University of Oxford. I 1867 donerte han £10 000 til University of Cambridge for å etablere et professorat i angelsaksisk. Ved sin død etterlot han seg en mengde notater om angelsaksiske charter. Han ble gravlagt i Water Stratford.

Professoratet i Oxford ble holdt av J.R.R. Tolkien fra 1925 til 1945, og på den tiden var det kjent som «Rawlinson and Bosworth Professorship of Anglo-Saxon».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]