José Antonio Primo de Rivera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
José Antonio Primo de Rivera
FOTOGRAFIA DE JOSE ANTONIO PRIMO DE RIVERA.jpg
FødtJosé Antonio Primo de Rivera y Sáenz de Heredia
24. april 1903
Madrid
Død20. november 1936 (33 år)
Alicante
Gravlagt Grave of José Antonio Primo de Rivera, Basilica of the Holy f*cking Cross
Far Miguel Primo de Rivera
Mor Casilda Sáenz av Heredia
Søsken Pilar Primo de Rivera, Fernando Primo de Rivera y Sáenz de Heredia, Miguel Primo de Rivera y Sáenz de Heredia, Carmen Primo de Rivera
Utdannet ved Universidad Central
Beskjeftigelse Politiker, lyriker, advokat
Parti Falange, Falange Española
Nasjonalitet Spania
Signatur
s signatur

José Antonio Primo de Rivera y Sáenz de Heredia, 3. marki av Estella (født 24. april 1903 i Madrid, død 20. november 1936 i Alicante) var sønn av Miguel Primo de Rivera, som var diktator i Spania fra 1923 til 1930.

Han grunnla Falangistpartiet (Falange Española) i 1933. Partiet ønsket å gjøre Spania til en stat inspirert av tenkningen i fascismen. En skulle gjøre slutt på forskjellene mellom samfunnsklassene (klassekampen). Ved valget i 1936 fikk falangistene bare 0.7 % av stemmene, men de hadde stor vekst i oppslutningen. Innen juli samme år hadde de mer enn 40 000 medlemmer i partiet.

Primo de Rivera var tilhenger av opprøret i juli 1936 som innledet Den spanske borgerkrigen mot den venstreorienterte republikanske regjeringa. Under borgerkrigen ble falangistene etter hvert dominerende innen den politiske bevegelsen «nasjonalistene».

Han ble tatt til fange allerede den 6. juli 1936. Han ble holdt fanget og stilt for et tribunal inntil han ble henrettet i Alicante den 20. november 1936.