Hopp til innhold

Jørgen Smit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Jorgen Smit»)
Jørgen Smit
Født21. juli 1916[1]Rediger på Wikidata
Bergen
Død10. mai 1991[1]Rediger på Wikidata (74 år)
Arlesheim
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Oslo
NasjonalitetNorge

Jørgen Smit[2] (født 21. juli 1916 i Bergen, død 10. mai 1991 i Arlesheim i Sveits) var en norsk lærer, foredragsholder og forfatter, hovedsakelig innenfor rammen av Antroposofisk selskap og Steinerskolebevegelsen. Han var generalsekretær for det norske antroposofiske selskap, medvirkende ved oppstarten av Rudolf Steinerseminaret i Järna i Sverige og medlem i det Allmenne antroposofiske selskaps «utøvende råd» ved Goetheanum i Dornach, Sveits.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jørgen Smit vokste opp som nummer to av syv sønner av Christian Smit i Bergen og senere i Oslo. Han studerte klassisk filologi i Oslo og Basel med det antikke Grekenland som hovedemne. Fra 1941 til 1965 arbeidet han som lærer ved Steinerskolen i Bergen. Ved siden av å arbeide som lærer begynte han tidlig å holde foredrag og talte da om en rekke temaer som for det meste berørte antroposofi og steinerskole.

Fra 1966 til 1975 bygget han opp lærerlinjen for steinererskolelærere ved Rudolf Steiner-seminaret i Järna, Sverige som han hadde vært med å starte allerede 1961. Slik vokste det fram et lærested i samarbeid med blant andre maleren Arne Klingborg, arkitekten Erik Assmussen og entreprenøren Åke Kumlander ved Østersjøens strand for antroposofisk inspirerte aktiviteter. I 1975 ble han utnevnt til medlem av det Allmenne antroposofiske selskaps «utøvende råd» i Dornach, Sveits.

Ved siden av disse plikter ble han også leder for «Ungdomsseksjonen» og senere leder for den «Pedagogiske seksjonen».

Mer en halvparten av de 4889 forelesninger han holdt, gav han i sine 16 år i Dornach. Han reiste som foredragsholder til alle kontinenter og holdt foredrag på norsk, engelsk og tysk. Europa ble dog hans hovedarena. De fleste av hans trykte arbeider bygger på hans foredrag.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Skrifter (på norsk)[rediger | rediger kilde]

Fotnoter og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Hans navn ble stavet Jørgen til han flyttet til Sveits. Den norske ambassade i Bern forandret da stavingen i passet til Jörgen. I internasjonale sammenhenger dukker det opp litt forskjellige stavemåter av fornavnet som Joergen eller Jorgen. I tidlige offisielle dokumenter hete han Jörgen Faye Smit. Faye var hans mors etternavn hvilket han selv senere ikke brukte

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Antroposofien i Norden. Fem land i samarbeide. Antropos, Oslo, 2008 ISBN 978-82-7940-071-4
  • What is happening in the Antroposofikcal Society Vol. 12, nr. 5 sept./okt. 1991 (Biografi)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]