Järna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Järna
LandSveriges flagg Sverige
Areal392 hektar[1]
Befolkning6 153[1] (2020)
Bef.tetthet15,7 innb./hektar
Posisjonskart
Järna ligger i Sverige
Järna
Järna
Järna (Sverige)
Kart
Järna
59°05′27″N 17°33′33″Ø

Kulturhuset i Ytterjärna

Järna er et tettsted i Södertälje kommune i Stockholms län i landskapet Södermanland i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 6 377 innbyggere.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Tettstedet vokste opp rundt Järna stasjon på Västra stambanan, som ble åpnet i 1861. I 1913 åpnet Nyköpingsbanan. Järna hadde status som municipalsamhälle fra 1911 til 1956, og var administrasjonssenter i Järna kommune, som eksisterte fra 1952 til 1970.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Järna domineres sterkt av ulike antroposofisk inspirerte virksomheter. Den første var Mikaelsgårdens Läkepedagogiska Institut, som startet i 1935. I dag sysselsetter disse virksomhetene nesten 2000 personer, flere enn kommunen. Antroposofisk inspirerte virksomheter drives hovedsakelig innen helse, skole og omsorg, samt handel, produksjon og jordbruk.

De mest kjente virksomhetene er Vidarkliniken og Kulturhuset i Ytterjärna. Begge bygningene er tegnet av Erik Asmussen. Andre kjente virksomheter er den biodynamiske møllen og bakeriet ved Saltå.

Kommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

Järna er et jernbaneknutepunkt mellom Västra stambanan og Nyköpingsbanan. Ved stasjonen stopper pendeltogene mellom Södertälje og Gnesta. Den nærmeste stasjonen i østlig retning er Södertälje Syd, der også fjerntog stopper, og den nærmeste stasjoner i vestlig retning er Mölnbo. Det er bussforbindelse med Södertälje, Hölö, Mörkö og Gnesta.

Järna er også møteplass for to større veier. E4 passerer ved Järna, og riksväg 57 har sitt østlige endepunkt her.

Referanser[rediger | rediger kilde]