Hopp til innhold

De joniske øyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Joniske øyer»)
De joniske øyer
Ιόνια νησιά

Våpen

LandHellas’ flagg Hellas
StatusPeriferi
Grunnlagt1987
HovedstadKorfu
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 13 av 13
2 306,94 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 12 av 13
204 532[1] (2021)
Bef.tetthet88,66 innb./km²
PrefekturerKorfu
Kefalonia og Ithaka
Lefkada
Zakynthos
Nettsidepin.gov.gr
Politikk
Regional guvernørTheodoros Galiatsatos (2014 –)
Kart
De joniske øyer
38°42′N 20°18′Ø

De joniske øyer markert i gult

De joniske øyer (nygresk: Ιόνια νησιά, Ionia nisia; gammelgresk: Ἰόνιοι Νῆσοι, Ionioi Nēsoi; italiensk: Isole Ionie) er en øygruppe i Hellas. Øyene er oppkalt etter Io, prestinnen som Zevs forvandlet til en kvige for å skjule sin utroskap for Hera. Som kvige flyktet Io fra Lilleasia etter å ha blitt stukket av en klegg, og passerte De joniske øyer på svømmeturen til Egypt. Zevs, som hadde forvandlet seg til en okse, svømte derfra med avkommet deres, Europa, til verdensdelen som er oppkalt etter henne.[2]

Tradisjonelt er de kalt «de syv øyer» (på nygresk Eptanisa, Επτάνησα; italiensk Eptaneso), men øygruppen innbefatter mange mindre øyer så vel som de syv hovedøyene. De syv er som følger, fra nord til syd:

De joniske øyer (med unntak av Kythira, som hører inn under prefekturet Pireus og følgelig distriktet Attika) utgjør et eget distrikt (periferi).

Forskning

[rediger | rediger kilde]

Zakynthos preges redusert grunnvannskvalitet på grunn av forsaltning, store kalksteininnslag og reduksjon av grunnvannsnivået. Kildene til forurensningen skyldes sjøvannsinntrengning på grunn av overforbruk av vann i de kystnære områdene, gjødsel fra landbruket, deponering av ubehandlet avfall og en mangelfull håndtering av kloakk. Dessuten har man sett en kvalitetsreduksjon av overflatevannet som i hovedsak skyldes ukontrollerbare utslipp av ubehandlet avfall fra olivenpressene. I den forbindelse er det etablert et gresk-norsk samarbeid knyttet til vann- og avfallsproblematikken. Samarbeidet kalles Forskningsparken Zakynthos, og formålet er å legge til rette for forskning, undervisning og formidling av kunnskap om vann og biologisk avfall på øya. Partnere i dette samarbeidet er Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων (Teknologiske utdannelsesinstitutt for De joniske øyer, TEI), greske myndigheter og næringsliv.

Science Park Zakynthos er fysisk lokalisert på den økologiske gården Therianos Family Farm /Therianos Villas på Zakynthos, hvor det skal installeres et teknologisk demonstrasjonsfelt for kildeseparering innen vann og avløp til bruk i undervisning, forskning og formidling innen bærekraftig infrastruktur og separasjonsteknikk.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ https://www.statistics.gr/el/2021-census-res-pop-results.
  2. ^ John Man: Attila (s. 37), forlaget Gyldendal, Oslo 2009, ISBN 978-82-05-39335-6

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]