Jonas Rønning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jonas Rønning
Hønefossrevyen 2019-001 (cropped).jpg
Født8. aug. 1970Rediger på Wikidata (52 år)
Oslo, NorgeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Stå opp-prisen (2002)Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

Jonas Rønning (født 8. august 1970 i Oslo) er en norsk komiker, skuespiller og revyartist fra Jevnaker. Han har vært aktiv som stand-up-komiker siden tidlig på 90-tallet, og har siden 2000 vært én av hovedaktørene både bak og på scenen i Hønefossrevyen, som i en årrekke har vært en av landets største årlige sommershow. Han har medvirket som skuespiller i en rekke filmer, TV-serier og sceneoppsetninger, og vært både programleder og gjest i NRK, TV 2, TV3 og TVNorge. [1] Rønning har vunnet Stå opp-prisen, og vært nominert til Gullruten og Komiprisen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jonas Rønning er født i Oslo, men flyttet til Jevnaker som seksåring og vokste opp der og i nabobyen Hønefoss. Han har i mesteparten av sitt voksne liv vært bosatt i Oslo. De første stegene innen underholdningsbransjen tok han som trommeslager i skolekorps, og spilte senere i en rekke pop- og rockband både på hjemstedet og i hovedstaden. I ungdomsårene markerte han seg lokalt gjennom russerevyen og som programleder i nærradio.

Programleder, komiker og revyartist[rediger | rediger kilde]

Fra 1993 var Jonas aktiv i startfasen av radiokanalen P3 på NRK. Han medvirket blant annet i programmet NRQ, og hadde det faste innslaget «Jonas snakker med gamle damer» i det populære radioprogrammet Irma 1000.

I 1997 slo han for alvor gjennom som stand-up-komiker med showet Stand Up & Go på utestedet Smuget i Oslo. Navnet var en parodi på varemerket «Up&Go», som markedsføres av en av de største produsentene av babybleier. I 1998 og 1999 ble showet tatt på turné og solgte tilsammen 30 000 billetter. I forbindelse med oppsetningen ble det gitt ut en singel med samme tittel som showet.

Showet profilerte også Jonas som «Megafonmannen», fordi han både der (og senere) ofte har benyttet en megafon under sine stand-up-opptredener. I det samme showet lanserte han den såkalte «Hønefoss-skålen», der han hevdet at å rope «Skjenke seeeg!» før man drakk var typisk for festdeltagere fra Hønefoss. Dette utropet tok han etter dette showet med seg videre til andre opptredener.  

I 2000 startet Rønning og ungdomsvennen Bror Andersen opp Sommerrevyen i Hønefoss, som senere fikk navnet Hønefossrevyen. De to har hvert år siden starten stått for både manus og regi. Revyen var de første par årene hovedsakelig lokalt profilert, men vokste i løpet av få år til å bli landets største i sitt slag, med svært rosende omtaler i riksmedia og publikumstall opp mot 20.000 på en sesong.[2][3][4] I 2005 sørget Jan Fredrik Karlsen for at revyen også ble satt opp på Chat Noir.[5] Hønefossrevyen har to ganger vært nominert til Komiprisen, både for beste forestilling (2003) og beste nummer (2008).

Rønning har utviklet mange av sine scenefigurer og parodier under Hønefossrevyen, blant andre «Kongen», «Kim Jung-Un», «Bjørn Kjos», «Sugmund Groven», «Tore Tourettes» og «Stand-up-presten».

Sammen med Morten Grøtnes hadde han suksess med standup-showet JulelatterLatter i Oslo høsten 2012.

I 2013 ga Rønning ut sin første bok, Skalla – for de uten kam.[6]

Teatersesongen 2014/2015 hadde han rollen som boksetreneren «George» i storoppsetningen av “Billy Elliot” på Folketeatret i Oslo. Forestillingen ble sett av over 70 000 publikummere til strålende mottagelse. [7]

I 2022 feiret Rønning 30-årsjubileum som komiker med å sette opp soloshow på Latter i Oslo.  

Han har spilt i TV-serier som "Asylet", "Nårje", "Hotel Cæsar", "Fjortis" og «Okkupert».

Han har også vært programleder både i NRK, TV2 og TV3 og TVNorge, og har vært gjest i underholdningsprogrammene Nytt på Nytt (der han bl.a. lanserte "plingingen på glasset") og Beat for Beat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bio». Jonas Rønning. Besøkt 22. september 2022. 
  2. ^ Christensen, Anne Gro (13. mars 2010). «Har allerede solgt 8.500 billetter». Ringerikes Blad (norsk). Besøkt 22. september 2022. 
  3. ^ NRK (3. juni 2011). «Hønefoss-revyen «Helt på trynet»». NRK. Besøkt 22. september 2022. 
  4. ^ Mona Levin (30. mai 2016). «Sommerrevysesongen er i gang, og den begynner bra!». www.aftenposten.no. Besøkt 22. september 2022. 
  5. ^ Persson, Mari (27. mai 2010). «De ga alt fra dag èn». Ringerikes Blad (norsk). Besøkt 22. september 2022. 
  6. ^ «Skalla». issuu.com (engelsk). Juritzen forlagene. Besøkt 22. september 2022. 
  7. ^ «Jonas Rønning». flan-booking (norsk). Besøkt 22. september 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]