Tegn (tidsskrift)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra TEGN)
Hopp til navigering Hopp til søk

TEGN var et norsk «tidsskrift om og med tegneserier» som ble utgitt mellom 1986 og 2005.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidsskriftet var en profesjonell videreføring av tidsskriftet Tekst og Tegning, som hadde noenlunde samme formål, men med mindre ambisjoner og spredning. Tekst og Tegning ble stiftet og drevet av Jon Gisle, forfatteren av boken Donaldismen, stort sett som et enkelmannsforetak. Jon Gisle var deretter med på å stifte TEGN som andelslag. De tre andre andelstakerne var Tor Ødemark, Tore Feiring og Finn Bjørklid som alle dannet kjerneredaksjonen. Både Jon Gisle og Finn Bjørklid var skiftvis redaktører.

Tidsskriftet utkom kvartalsvis med distribusjon gjennom Narvesen og abonnement og var støttet av Norsk kulturråd under begrunnelsen «overveiende litterær kvalitet». Etterhvert kom også Tor Sandberg, senere journalist i Dagsavisen, med i redaksjonen og spilte en betydelig rolle, både som skribent og redaktør.

Tidsskriftet TEGN utvidet sitt område med å bli tegneserieforlag, TEGN A/L Bum, og utga to debutanter ettersom redaksjonen mente de hadde «en kulturell plikt», som de uttrykte det, til å utgi dem. Utgivelsene var:

Begge kunstnerne har gjort det godt siden og skapt seg et navn med tyngde, også internasjonalt.

Etter mer enn en tiårsperiode trakk sentrale redaksjonmedlemmer seg tilbake for å gi plass til nye krefter, hvilket var heldig for fornyelsen av innholdet og skribentene. Erik Falk tok over som redaktør og Morten Harper, Øyvind Holen og Tor Arne Hegna var av dem som satte sine signaturer på flere artikler i denne perioden.

Fra og med 46 (2001) ble TEGN innholdsmessig slått sammen med det svenske tidsskriftet Bild & Bubbla, men ble fortsatt utgitt med egen norsk og svensk tittel. Den norske tittelen forsvant med nummer 52 (2002), mens Bild & Bubbla fortsatte som eget tidsskrift. En nettutgave av TEGN fortsatte fram til april 2005 da tidsskriftet formelt ble nedlagt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]