Hopp til innhold

Jom Hashva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flagg på halv stang ved solnedgang Jom HaShoah

Jom Hashva eller Yom HaShoah (fullt navn: Yom HaZikaron laShoah ve-laGvura; hebraisk: יום הזיכרון לשואה ולגבורה; «Minnedag over holocaust og heltemot») er en jødisk minnedag over holocaust. Den blir markert på den 27. dagen i måneden Nisán, som er tidlig på våren. Jom Hashva falt dermed i 2008 på 2. mai og i 2009 på 21. april.

I Israel er det en nasjonal helligdag, og man minnes de seks millioner jødene som mistet livet i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig. I likhet med alle andre jødiske helligdager begynner den om kvelden. Alle underholdningssteder i hele Israel er stengt, med unntak av de som holder spesielle program tilegnet denne dagen. Om kvelden lyder en sirene i hele landet, og alle reiser seg til to minutters stillhet.

Yad Vashem, den nasjonale organisasjonen for holocaust-forskning og opplysning, lager et spesielt program med seremonier o.l. hvert år. Rundt om på skolene holdes forskjellige program for å lære elevene om holocaust. Slike seremonier inkluderer vanligvis tenning av minnelys og kanskje en presentasjon av en som overlevde krigen.

Utenfor Israel har Jom Hashva blitt mer og mer kjent for jøder og ikke-jøder gjennom utgivelsen av hundrevis av bøker, opprettelsen av museer og minnesmerker og gjennom film og TV. Folk benytter denne dagen til å lære om og reflektere over det som skjedde under holocaust. Rundt om i verden holder jødiske menigheter seremonier på denne dagen.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Jom Hashva ble etablert ved israelsk lov i 1959 og ble undertegnet av David Ben-Gurion, Israels daværende statsminister, sammen med Yitzhak Ben-Zvi, daværende president. Det var opprinnelig foreslått at den skulle legges til den 15. dagen i Nisán, dagen for Warszawaoppstanden, men siden dette også var den første dagen i Pesach ble datoen den 27. dagen i Nisán i stedet. Åtte dager før Yom Ha'atzma'ut, Israels uavhengighetsdag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikinews Wikinews: Wail of sirens marks Holocaust Remembrance Day in Israel – relatert engelskspråklig nyhetssak