John Theophilus Desaguliers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Theophilus Desaguliers

John Theophilus Desaguliers (født 12. mars 1683 i Frankrike, død 29. februar 1744) var en fransk filosof, vitenskapsmann og oppfinner.

Desaguliers ble medlem av Royal Society of London i 1714. Han ble presentert med Royal Societys høyeste utmerkelse, Copley-medaljen, tre ganger, første gang i 1734, for andre gang i 1736 og for siste gang i 1741 da denne æresbevisningen ble tildelt for hans oppdagelse av egenskapene til elektrisitet. Han studerte ved Oxford University før han ble ansatt som eksperimentell assistent til Sir Isaac Newton. Han har blitt kreditert som oppfinneren av planetariet, på grunnlag av noen planer han hadde publisert.

Desaguliers ble født i La Rochelle og var en innvandrer til England fra Frankrike. Han ble født inn i en protestantisk familie, og flyktet til England i en alder av elleve år i 1694 for å unnslippe konsekvensene av tilbakekallingen av ediktet i Nantes som ble opphevet i 1685. Han ble utdannet ved Christ Church i Oxford, og etterfulgte John Keill som foredragsholder i eksperimentell filosofi ved Hart Hall.

Den 14. oktober 1712 giftet Desaguliers seg med Joanna Pudsey, datter av William og Anne Pudsey av Kidlington, i nærheten av Oxford. De fikk fire sønner og tre døtre. Men bare to av disse barn overlevde barndommen: John Theophilus (1718–1751) ble uteksaminert fra Oxford University, utdannet seg til prest, og døde barnløs, mens Thomas Desaguliers (1721–1780) hadde en vitenskapelig og militær karriere. John Theophilus Desaguliers var den franske losjens stormester frem til han i 1719 ble utnevnt til den tredje stormesteren av Den engelske storlosje.