John Ngugi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Ngugi
Født10. mai 1962[1]Rediger på Wikidata (62 år)
Nyahururu
BeskjeftigelseLangdistanseløper, friidrettsutøver Rediger på Wikidata
NasjonalitetKenya
SportFriidrett
Høyde178 centimeter

John Ngugi (født 10. mai 1962 i Nyahururu) er en tidligere kenyansk langdistanseløper.

Hans første internasjonale suksess kom da han ble verdensmester i 1986. Han gjentok denne bedriften tre ganger frem til 1989, en prestasjon som kun er overgått av Paul Tergat og Kenenisa Bekele.

Han var også en meget sterk baneløper. Under VM 1987 i Roma var han blant favorittene på 5000 meter, etter at han hadde vunnet sitt forsøksheat. I finalen tok Ngugi ledelsen etter ca. 2000 meter, men på den siste runden ble han forbiløpt av flere løpere, og endte til slutt på en skuffende 12.-plass.

Under OL 1988 i Seoul var Ngugi igjen blant favorittene på 5000 meter. Etter en kilometer tok han sin vane tro ledelsen. Selv om avstanden tilbake til resten av feltet ble mindre mot slutten, vant han finalen med 30 meters forsprang til konkurrentene.

Under Samveldelekene i 1990 i Auckland forsøkte Ngugi å bruke samme taktikk som i Seoul. Selv om han på andre runde snublet, falt i bakken og havnet 35 meter bak resten av feltet, greide han å ta igjen ledergruppen og skaffe seg en 40 meters ledelse. Denne gangen holdt imidlertid ikke forspranget, Ngugi måtte gi tapt med åtte hundredels sekunder til australieren Andrew Lloyd.

Dette var Ngugis siste opptreden i internasjonale mesterskap, og han la opp etter sesongen 1992.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ World Athletics Database, World Athletics utøver-ID 2046[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]