Lauri Lehtinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lauri Lehtinen
Født10. aug. 1908Rediger på Wikidata
Borgå
Død4. des. 1973Rediger på Wikidata (65 år)
Helsingfors
BeskjeftigelseLangdistanseløper, friidrettsutøver, politibetjent Rediger på Wikidata
BarnKalevi Lehtinen
NasjonalitetFinland
SportFriidrett
Høyde174 centimeter

Lauri Aleksanteri Lehtinen (født 10. august 1908 i Borgå, død 4. desember 1973) var en finsk friidrettsutøver.

To uker før OL 1932 i Los Angeles forbedret Lehtinen Paavo Nurmis åtte år gamle verdensrekorden på 5 000 m med 11 sekunder (til 14.17,0), og var dermed regnet blant OL-favorittene på denne distansen.

I finaleløpet i OL tok han tidlig føringen i løpet, sammen med landsmannen Lauri Virtanen. De greide å riste av seg alle motstanderne, med unntak av én mann: amerikaneren Ralph Hill. Litt senere utviklet løpet seg til en tvekamp mellom Lehtinen og Hill. De fikk samme tid (14.30,0), men Lehtinen ble dømt først i mål. Etter løpet leverte amerikanerne inn protest, da de mente at Lehtinen på sisterunden hadde løpt i sikksakk for å avskjære Hill, da han var i ferd med å passere Lehtinen. Protesten ble ikke tatt til følge.

Under OL 1936 i Berlin stilte Lehtinen igjen opp på 5 000 meter, men måtte denne gang se seg slått av sin to år yngre landsmann Gunnar Höckert.

I 1940 skjenket Lehtinen gullmedaljen sin til en soldat. Det var en gest Lehtinen gjorde for å gjøre ære på Gunnar Höckert, som hadde gått inn som frivillig den finske hæren for å kjempe i vinterkrigen mot Sovjetunionen, og som falt i striden på sin 30-årsdag i Karelen.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]