Lauri Lehtinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lauri Lehtinen
Lauri Lehtinen 1931.jpg
Født 10. august 1908
Borgå
Død 4. desember 1973
Helsingfors
Barn Kalevi Lehtinen
Nasjonalitet Finland
Sport friidrett

Lauri Aleksanteri Lehtinen (født 10. august 1908 i Borgå, død 4. desember 1973) var en finsk friidrettsutøver.

To uker før OL 1932 i Los Angeles forbedret Lehtinen Paavo Nurmis åtte år gamle verdensrekorden på 5 000 m med 11 sekunder (til 14.17,0), og var dermed regnet blant OL-favorittene på denne distansen.

I finaleløpet i OL tok han tidlig føringen i løpet, sammen med landsmannen Lauri Virtanen. De greide å riste av seg alle motstanderne, med unntak av én mann: amerikaneren Ralph Hill. Litt senere utviklet løpet seg til en tvekamp mellom Lehtinen og Hill. De fikk samme tid (14.30,0), men Lehtinen ble dømt først i mål. Etter løpet leverte amerikanerne inn protest, da de mente at Lehtinen på sisterunden hadde løpt i sikksakk for å avskjære Hill, da han var i ferd med å passere Lehtinen. Protesten ble ikke tatt til følge.

Under OL 1936 i Berlin stilte Lehtinen igjen opp på 5 000 meter, men måtte denne gang se seg slått av sin to år yngre landsmann Gunnar Höckert.

I 1940 skjenket Lehtinen gullmedaljen sin til en soldat. Det var en gest Lehtinen gjorde for å gjøre ære på Gunnar Höckert, som hadde gått inn som frivillig den finske hæren for å kjempe i vinterkrigen mot Sovjetunionen, og som falt i striden på sin 30-årsdag i Karelen.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]