John I. Beggs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John I. Beggs
Født17. sep. 1847Rediger på Wikidata
Philadelphia
Død17. okt. 1925Rediger på Wikidata (78 år)
Milwaukee
BeskjeftigelseInvestor, gründer, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA

John Irvin Beggs (født 17. september 1847 i Philadelphia, død 17. oktober 1925 i Milwaukee) var en amerikansk forretningsmann. Han ble ofte assosiert med det store oppsvinget under Thomas Edison som trolleybussene fikk i byene Milwaukee og St. Louis, Missouri. Han var også involvert i andre transportmidler i regionen som for eksempel jernbane. Beggs er også kjent for å ha utviklet moderne avskrivningsmetoder i forretninsregnskaper og for å ha vært en av de tidlige direktører for General Electric.

Ungdom[rediger | rediger kilde]

John Irvin Beggs ble født i Philadelphia 17. september 1847, sønn av James og Mary Irvin Beggs. Begge hans foreldre var av skotsk oppav, men hadde emigrert til USA fra Nord-Irland.

Han tilbragte sin ungdom i og omkring Philadelphia. Etter at hans far døde da han var syv år gammel, arbeidet Beggs i et teglverk for å underholde sin mor. Han arbeidet også som sveiser og som slakter.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Som ung underviste Beggs i regnskapsførsel og håndskrift ved en handelsskole, Bryant & Stratton Business College i Philadelphia. Han arbeidet så for Mitchell & Haggerty Coal Company i Harrisburg, Pennsylvania som regnskapsfører da han var 21 år gammel. Deretter innen eiendomsomsetning og i forsikringsbransjen i Harrisburg. Beggs ble frimurer i Harrisburg og forble det frem til sin død. Da han døde var styreformann eller president i 53 organisasjoner.

Elektrisitetsverksindustrien[rediger | rediger kilde]

I elektroindustriens barndom arbeidet Beggs med å organisere Harrisburg Electric Light Co. Han bygde og ledet kraftstasjonen som var «the first commercially successful electric light plant in the United States». Beggs’ interesse i elektrisk belysning kom fordi han var formann i en byggekomite for en metodistkirke, Grace Methodist Episcopal Church og ønsket at denne skulle få elektrisk lys for å spare vask og opprydning etter stearinlys. Kirken ble den første i verden med elektrisk lys.

Han giftet seg i Harrisburg med Sue Elizabeth Charles som døde 14. mars 1902. De fikk et barn, Mary Grace Beggs.

På grunn av sin suksess i Harrisburg, ble han anmodet av J.P. Morgan om å komme til New York i 1886 for å lede byens eneste elektrisitetsverk, Edison Illuminating Company. Han ble i New York i fem år. I løpet av disse årene bygde han ytterligere to kraftstasjoner.[1] Stasjonen i Pearl Street forsynte børshandlerne på Wall Street med elektrisitet for første gang.

Han arbeidet tett sammen med Thomas A. Edison og følgelig ble han med i den lille gruppen som kalte seg Edison Pioneers. Beggs var også direktør for New York Illuminating Co., likeledes styreleder for Detroit Edison Board hvor han under et møte for første gang møtte Henry Ford.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han dro fra New York til Chicago som leder for Edison Companys aktivitet i Midtvesten hvor han ble til han sluttet seg til Edison Company som da var slått sammen med Thomson-Houston Electric Company og hadde blitt det som i dag er kjent som General Electric Company.

I 1903 begynte The North American Company å fatte interesse for elektrisk belysning i St. Louis, Missouri. Beggs kom til St. Louis først som rådgiver og begynte dele sin tid mellom de to byene. På samme tid var han president i St. Louis electric lighting company, byens gass-selskap, sporveien, så vel som president og administrerende direktør for Milwaukee Electric Railway and Light Company.

Mens Briggs var president for Milwaukee Companies, bygde han Milwaukees rådhus. Hans bisettelse foregikk i Employees’ Mutual Benefit Association. Han bygde også jernbanenettet som gikk ut fra Milwaukee.

Innen 1911 hadde Beggs fått aksjemajoriteten i St. Louis Car Company. Han trakk seg fra alle Milwaukee-selskapene og flyttet til St. Louis, men opprettholdt forbindelsen med de mange selskaper i Milwaukee og tilbragte tid der, selv om hans hjem var i St. Louis.

Arv og minne[rediger | rediger kilde]

Han døde i Milwaukee 7. oktober 1925 78 år gammel og ble gravlagt i Harrisburg, Pennsylvania.

Edison og Beggs forble venner gjennom hele sine liv. På Beggs' 75-årsdag på Beggs Isle, gav Edison Beggs en stor bestefarsklokke og et signert fotografi med påskriften «To my hustler friend», (signert) Thomas A. Edison».

Da han døde ble det sagt at han var en av de rikeste menn i Wisconsin med en antatt formue på over 20 millioner dollar. Han testamenterte hele sin formue til sine tre barnebarn:

  • Dattersønnen Robert P. McCulloch (1911–1977), som ble herostratisk berømt for sitt kjøp av London Bridge og flytting av den til Arizona. Han kjøpte i den tro at det dreide seg om Tower Bridge.[2]
  • Datterdatteren Mary Sue McCulloch, «Suzie Linden» (1913–1996), forfatter av Suzie's Story, som ble innlemmet i Croquet Hall of Fame.
  • Dattersønnen John Irvin Beggs McCulloch (1908–1983), som snakket ti språk flytende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]