Hopp til innhold

John Cena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Felix Anthony Cena
FødtJohn Felix Anthony Cena
23. apr. 1977[1][2]Rediger på Wikidata (47 år)
West Newbury
BeskjeftigelseProfesjonell bryter (1999–), skuespiller, rapper, ansvarlig produsent Rediger på Wikidata
Utdannet vedSpringfield College (1999) (akademisk grad: Bachelor of Science)
Cushing Academy
Partner(e)Nikki Bella (20122018)
FarJohn Cena Sr.
MorCarol Walter
NasjonalitetUSA
UtmerkelserSlammy Award
Wrestling Observer Newsletter Hall of Fame
KallenavnThe Prototype
Mr. P
The Champ
Even Stronger
John Cena
Høyde184 cm
Vekt114 kg
Trent avUltimate Pro Wrestling
Ohio Valley Wrestling

John Felix Anthony Cena (født 1977) er en amerikansk profesjonell fribryter, skuespiller og tidligere rapper. Han er best kjent for sitt arbeid i World Wrestling Entertainment (WWE), der han har blitt en av de mest ikoniske og populære fribryterne gjennom tidene. Cena har vunnet mange mesterskapstitler og har hatt en betydelig innflytelse på den moderne fribrytingsindustrien.

Tidlig liv og karriere[rediger | rediger kilde]

John Cena ble født i West Newbury, Massachusetts, som den andre eldste av fem brødre. Han utviklet tidlig en interesse for fribryting og begynte å trene i en lokal fribrytingsskole mens han fremdeles gikk på videregående skole. Etter eksamen fra Springfield College med en grad i psykologi, begynte Cena sin profesjonelle fribryterkarriere i 1999.

Han konkurrerte i ulike mindre fribrytingsligaer før han signerte kontrakt med WWE i 2002. Hans tidlige dager i WWE var utfordrende, men han viste raskt sitt talent og karisma, noe som førte til at han fikk økende popularitet blant fansen.

Gjennombrudd og stjernestatus[rediger | rediger kilde]

Cenas definitive gjennombrudd kom da han vant WWE United States Championship i 2004. Hans karakter, en patriotisk og muskuløs helt, ble raskt elsket av publikum, og han ble en av de mest ettertraktede fribryterne i selskapet. Cena vant deretter flere store mesterskapstitler, inkludert WWE Championship, som han har holdt flere ganger i løpet av sin karriere.

Hans rivaliseringer med andre store stjerner som Dwayne "The Rock" Johnson, Randy Orton, Triple H og CM Punk har ført til noen av de mest minneverdige kampene i moderne WWE-historie. Han har også deltatt i spektakulære "WrestleMania"-hovedarrangementer, WWEs største årlige show, og har opptrådt som hovedattraksjon for å trekke millioner av seere over hele verden.

Utenfor ringen[rediger | rediger kilde]

Utenfor ringen har John Cena hatt en imponerende karriere som skuespiller. Han har medvirket i flere Hollywood-filmer, deriblant actionfilmer, komedier og dramatiske verk. Cena har demonstrert sin allsidighet som skuespiller og har fått positiv kritikk for sine roller.

I tillegg har han vist sin kreative side som rapper. Han har gitt ut et rap-album og har opptrådt som rapper på forskjellige arrangementer og show.

Veldedig arbeid og påvirkning[rediger | rediger kilde]

John Cena er også kjent for sitt omfattende veldedige arbeid. Han har samarbeidet med organisasjoner som Make-A-Wish Foundation, der han har oppfylt ønsker for mange alvorlig syke barn. Han har også engasjert seg i kampanjer for å støtte militære veteraner og andre veldedige formål.

Cena har bygget et rykte som en ydmyk og hardtarbeidende person utenfor rampelyset. Han har vært en inspirasjon for mange unge mennesker og har oppmuntret til en positiv livsstil gjennom hans "Never Give Up" (Aldri Gi Opp) holdning.

World Wrestling Entertainment[rediger | rediger kilde]

Cenas debut kom i WWEs divisjon SmackDown mot Kurt Angle i 2002. Kurt Angle sa at han tok imot utfordringer fra hvem som helst, og ukjente Cena dukket dermed opp. Bare kommentatorene visste litt om ham, og ble veldig overrasket. Angle spurte hånlig om hvem han trodde han var som kunne utfordre ham. Cena svarte at han var «Ruthless aggression» og ga Angle en høyre hook. Kampen endte med at Cena tapte for Angle. Men Cena skulle senere vise seg som den mest dominerende fribryteren de neste årene. Første gang han entret Wrestlemania skulle han opp mot den over 2 meter høye og 250 kilo tunge Big Show, som den gang var WWE United States Champion. Cena veide snaut 100 kilo, men det var til slutt Cena som vant tittelen etter å ha avledet dommeren og deretter slått Big Show med ulovlige knokeringer, før han løftet ham opp og kastet ham i bakken med et av sine signatur-manøvere F-U. Dette F-U har nå fått navnet Attitude Adjusment (The AA).

Cena gikk senere i en duell med hhv Brock Lesnar og JBL for den mest prestisjetunge tittelen WWE Championship. Cena tapte mot Lesnar, men skulle senere vinne beltet på Wrestlemania 21, da han slo JBL. Tre måneder senere, sommeren 2005, ble han draftet til WWEs hoveddivisjon, RAW, hvor han har vært siden. Han tok med seg tittelen og beltet dit, og har senere tapt (og vunnet den tilbake igjen) to ganger.

I oktober 2007 røk Cena en muskel i en kamp mot Mr Kennedy, noe som satte en brutal stopper for hans ubeseirede tittelkamprekke fra september 2006; den lengste rekken siden Hulk Hogan på midten av 1980-tallet. Skaden var forventet å sette ham på sidelinjen i opptil et år, men han overrasket alle ved å dukke opp som deltaker nr 30 (av 30) i den årlige Royal Rumble-kampen i slutten av januar 2008, en kamp han for øvrig vant. Utover i 2008 skulle han også vinne Tag team-tittelen sammen med Batista, og til slutt WWE World Heavyweight Championship da han beseiret Chris Jericho den 23. november i en tittelkamp på Survivor Series. På No Way Out tapte John Cena verdenstittelen til Edge.

I 2009 utfordret Randy Orton Cena til en aller siste kamp om WWE-tittelen i en Iron Man-match under Pay-Per View Events Bragging Rights. Tapte Cena skulle han forlate RAW, vant han fikk han tittelen. Denne vant Cena og ble igjen WWE Champion.

Sangen som spilles når John Cena kommer ut fra scenen heter «My Time Is Now», og er laget av Trademarc og Cena selv.

Slutten av 2009 endte ikke godt for Cena. Santino Marella kom på banen og tok WWE-tittelen fra han. Etter den kampen lovet Cena at han ikke skulle tape flere kamper før han igjen var WWE-champion. Dette gikk bra helt til aller siste kamp i 2009 da han igjen fikk utfordre Sheamus. Han vant den kampen på grunn av at Sheamus diskvalifiserte seg selv ved å dra ned dommeren, men en tittel kan bare vinnes av pinfall eller overgivelse.

Cena vant tilbake WWE-tittelen sin i februar etter å ha vunnet i Elimination Chamber etter en spennende avslutning hvor Triple H sendte ut Sheamus rett før Cena tok STF på nevnte Triple H, for å vinne tilbake WWE-Tittelen. Sekunder etter Cena hadde vunnet kom formannen Vince McMahon ut og fortalte Cena at han måtte igjennom nok en kamp, da mot Batista. Cena mistet noen minutter senere tittelen igjen.

På Wrestlemania 26 vant Cena WWE-tittelen tilbake fra sin erkefiende Batista.

Hvis John Cena vant Hell in a Cell skulle Nexus slutte i WWE, og hvis Wade Barrett vant skulle John Cena bli en del av Nexus. Det endte med at to mystiske menn kom og distraherte Cena, og Wade Barrett tok en Wasteland og vant. På neste episode av RAW viste det seg at de mystiske mennene var Husky Harris og Michael McGillcutty.

Survivor Series, forrettet Cena en kamp for WWE Championship mellom Wade Barrett og Randy Orton. Som en del av en pre-match fastsettelse, hvis Barrett ikke vant mesterskapet, ville Cena bli sparket fra WWE. Orton beseiret Barrett og beholdt tittelen, og deretter mistet Cena sin karriere i WWE. Dagen etter på Raw, ga Cena en avskjedstale. Etter avskjedstalen skulle Wade Barrett og Randy Orton ha en rematch etter Survivor Series. Dermed endte det med at Cena kommer løpende inn på banen og dro dommeren ut etter at Wade Barrett tok pinfall etter han tok hans finiser Wasteland. Deretter tar Randy Orton en RKO på Wade Barrett. Og The Miz casher in hans Money in the Bank-koffert og deretter blir han den nye WWE Championship. Senere fikk Cena komme tilbake til WWE, RAW, på grunn av at Wade Barrett ville bevise at han kunne beseire John Cena. Lenge prøvde Barrett å ta igjen, men mislykkes i dette.

På Raw 21. februar 2011 svarte John Cena The Rock etter The Great One hadde gjort narr av John Cena mandagen før. Han gjorde det som «Doctor of Thuganomics». Den 25. april-episode av Raw ble John Cena draftet til Smackdown. Det ble også satt opp en Tag Team-kamp med Cena, Christian, Mark Henry mot Alberto del Rio, The Miz og Alex Riley som Cena, Christian og Mark Henry tapte. Etter kampen ble den siste draften til Raw avklart, og Cena ble draftet tilbake til Raw.

Den 1. mai 2011 på Extreme Rules ble John Cena den nye WWE champion etter og ha slått The Miz og John Morrison i en Triple Threat Steel Cage-kamp. Etter kampen holdt han en tale etter at de amerikanske styrkene hadde drept Osama bin Laden. Dagen etter på Raw forsvarte Cena tittelen mot The Miz.

17. juli 2011 skulle Cena ha championship match med CM Punk. 17. juli var dagen da CM Punks kontrakt også gikk ut, altså CM Punks siste sjanse til å bli WWE Champion. Hvis Cena vant fikk han bli, hvis ikke måtte han gå. Altså, hvis Cena tapte beltet skulle han få sparken. Cena tapte bort beltet, og CM Punk stakk av med det. Da tiden kom og Vince skulle sparke Cena, kom Tripel H og sparket Vince, noe som gjorde at Cena fikk forbli i WWE.

1. april 2012 – Wrestlemania 28 var kampen alle hadde ventet på og som hadde bygd seg opp i et helt år. Det var kampen mellom John Cena og The Rock. John Cena mot The Rock-kampen var Wrestlemania 28s 'Main Event', og det var et jubelskrik fra de 78 000 tilskuerne på Sun Life Stadium da det ringte for kampstart. Det viste seg å bli en jevn kamp mellom de to største WWE-superstjernene gjennom tidene, men det var til slutt The Rock som kom sterkest ut med seier etter en «Rock Bottom» fra The Rock. I løpet av kampen pådro The Rock seg to «Attitude Adjustment», «Bear Hug», «STF» og utallige slag, men det var likevel ikke nok til å slå The Great One (The Rock). John Cena fikk Rock ned i bakken, og ydmyket The Rock og gikk for finisheren til Rock, «People's Elbow«. Men når Cena ikke så, reiste The Great One seg og fikk inn en «Rock Bottom», pinnet Cena og dro seieren i land.

Følgende kveld på RAW, adressert Cena til The Rock, bare for å bli avbrutt av den gjeninnførte Brock Lesnar, som fortsatte å treffe Cena med en F5. På 9. april-episoden av Raw ble Cena angrepet av Lesnar på åpningen, etter at John Laurinaitis kunngjorde at Cena skulle møte Lesnar i hovedkampen på Extreme Rules. John beseiret David Otunga senere i hovedkampen bare for å bli truffet av enda en F5 av Lesnar. Den 16. april ble det annonsert på WWE.com at Lesnar vs Cena ville være en Extreme Rules Match. På den neste episoden av Raw ble Cena konfrontert med Edge, som anerkjente Cena manglende tillit kommer til å møte Lesnar være på grunn av tap hans til Rock før fortelle Cena å våkne opp og slo Brock Lesnar. Senere samme kveld, viste Cena sin mistillit ved å bringe et kjede til kontraktsignering og nektet å kjempe Brock Lesnar. Cena fikk en Kimura-lås og flenger på hodet i løpet av kampen, men klarte å vinne mot Lesnar, skjønt han anstrengte musklene i armen. John Laurinaitis ble sint på Cena på grunn av hans seier mot Brock Lesnar og hans hån, og erklærte seg som Cena sin motstander på Over the limit. Cena tapte kampen mot John Laurinaitis etter at The Big Show angrep Cena og dro Laurinaitis oppå Cena. Den følgende kvelden på RAW, ville John Laurinaitis kunngjøre for Cena at han skal møte The Big Show på No Way Out.

John Cena er en av de beste wrestlere. Han har vært WWE-Champion hele 16 ganger og flest ganger av alle i hele WWEs historie. (John Cena ligger likt med ric flair med antall ganger WWE Champion).

WrestleMania-rekord[rediger | rediger kilde]

År Resultat Rekord Motstander Arrangement Notat
2017 Seier 10-3 The Miz og Maryse WrestleMania 33 Mixed tag-team match med Nikki Bella
2015 Seier 9-3 Rusev WrestleMania 31 Singles match for WWE USA Tittelen
2014 Seier 8-3 Bray Wyatt WrestleMania 30 Singles match
2013 Seier 7-3 The Rock WrestleMania 29 Singles match for WWE Tittelen
2012 Tap 6-3 The Rock WrestleMania 28 Singles match
2011 Tap 6-2 The Miz WrestleMania 27 Ingen diskvalifikasjon for WWE Tittelen
2010 Seier 6-1 Batista WrestleMania 26 Singles match for WWE Tittelen
2009 Seier 5-1 Edge, Big Show WrestleMania 25 Triple Threat match for Tungvektsmesterskapet
2008 Tap 4-1 Randy Orton, Triple H WrestleMania 24 Triple Threat match for WWE Tittelen
2007 Seier 4-0 Shawn Michaels WrestleMania 23 Singles match for WWE Tittelen
2006 Seier 3-0 Triple H WrestleMania 22 Singles match for WWE Tittelen
2005 Seier 2-0 JBL WrestleMania 21 Singles match for WWE Tittelen
2004 Seier 1-0 Big Show WrestleMania 20 Singles match for WWE USA Tittelen

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Film
År Tittel Rolle Notat
2000 Ready to Rumble Gym Trainer
2006 The Marine John Triton
2009 12 Rounds Danny Fisher
2010 Legendary Mike Chetley
2010 Fred: The Movie Fred's Imaginary Dad
2011 Fred 2: Night of the Living Fred Fred's Imaginary Dad
2011 The Reunion Sam Cleary
2012 Fred 3: Camp Fred Fred's Imaginary Dad
2014 Scooby-Doo! WrestleMania Mystery John Cena Stemme
2015 Trainwreck
2015 The Nest
2017 Ferdinand Ferdinand Stemme
2021 The Suicide squad Peacemaker
TV
År Tittel Rolle Notat
2009 Saturday Night Live John Cena Tracy Morgan/Kelly Clarkson (sesong 34, episode 18)
2010 Psych Ewan O'Hara "You Can't Handle This Episode" (sesong 4, episode 10)
2010 True Jackson, VP John Cena "Pajama Party" (sesong 2, episode 12)
2010 Hannah Montana John Cena "Love That Lets Go" (sesong 4, episode 9)
2010 Generator Rex Hunter Cain Stemme

"The Hunter" (sesong 1, episode 13)

2012 Fred: The Show Freds far Tilbakevendende rolle
2022 Peacemaker Peacemaker

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Cena er venstrehendt. Han er fan av japansk anime og har nevnt at hans favoritt anime-film er Fist of the North Star. Han har også vært omtalt på veggplakater i anime-serien Kokoro Connect.

Han har også sagt at han er en fan av spillserien Command & Conquer og bemerket at det var hans favorittspill. Cena er også en fan av Boston Red Sox, Tampa Bay Rays, Los Angeles Dodgers, New England Patriots, Boston Celtics og engelsk Premier League-klubben Tottenham Hotspur. Cena samler muskelbiler og har over 20, hvorav noen er one-of-a-kind.

Han giftet seg med Elizabeth Huberdeau 11. juli 2009. Den 1. mai 2012 søkte Cena om skilsmisse, som ble avsluttet 18. juli. I november 2012 rapporterte TMZ om at Cena dater WWE Diva Nikki Bella.

Titler[rediger | rediger kilde]

 • Ohio Valley Wrestling
  • OVW Heavyweight Championship
  • OVW Southern Tag Team Championship
 • Ultimate Pro Wrestling
  • UPW Heavyweight Championship
 • World Wrestling Entertainment
  • WWE World Heavyweight Championship x3
  • WWE United States Championship x3
  • WWE Championship x13
  • World Tag Team Championship x2 (Shawn Michaels x1, Batista x1)
  • WWE Unified Tag Team Champion x2 (David Otunga x1, The Miz x1)
  • Royal Rumble vinner (2008 og 2013)
  • RAW Money in The Bank vinner (2011)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID cenajohn[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm1078479, besøkt 13. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]