John Bull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Hvem mangler? Er det du?», patriotisk propagandaplakat fra omkring 1915 der John Bull, nasjonalpersonifikasjonen for Storbritannia siden 1700-tallet, oppfordrer briter til frivillig å verve seg i første verdenskrig.

John Bull er en personifikasjon av Storbritannia som nasjon og av nasjonaltypen, særlig den engelske folkekarakteren. Figuren har blitt brukt som et folkelig nasjonalsymbol i karikaturtegninger, plakater og annonser fra sist på 1700- til ut på 1900-tallet.

John Bull blir typisk framstilt som en tykkfallen, godmodig, jordnær og selvstendig bondemann fra den engelske landsbygda, tidvis komisk, tidvis mer fornem, iført tradisjonell skjøtefrakk, ridestøvler og flosshatt.

Utseende og bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kallenavnet «John Bull» og figuren skal ha opptrådt første gang i den satiriske pamfletten Law is a Bottomless Pit og skriftet History of John Bull fra 1712, skrevet av John Arbuthnot (1767–1735), engelsk lege, forfatter og komponist.

John Bull blir ofte beskrevet som traust og uredd, og blir tegnet som en sidrumpa, middelaldrende mann med brede ansiktstrekk og grått kinnskjegg. Han er kledt i åpen livkjole, lys vest, knebukser og støvler, et antrekk som var vanlig i Regency-perioden fra 1795 til 1820 (britisk empirestil). Den lave, brede hattepullen på flosshatten viser både til denne historiske herremoten og at det er en mann av middelklassen. John Bull var opprinnelig en latterlig figur, men har i patriotiske sammenhenger blitt portrettert som en mer staselig storbonde. Siden først på 1900-tallet har vesten blitt dekorert med et slående Union Jack-flagg. Karakteren har også ofte blitt tegnet sammen med en bulldog.

John Bull-figuren var utbredt i politiske avistegninger, nasjonalistisk propaganda og reklamekampanjer fram til og med første verdenskrig. Skikkelsen har også seinere representert noe tradisjonelt engelsk eller britisk.

Alternativt har Storbritannia blitt tegnet som nasjonalsymbolet Britannia, opprinnelig en keltisk gudinne, eller en løve.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Britannia, keltisk gudinne og nasjonalsymbol for Storbritannia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]