Johannes Pedersen Aga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes Pedersen Aga
Født8. desember 1767
Ullensvang
Død24. desember 1838 (71 år)
Ullensvang
Barn Johannes Johannesen Aga, Lars Johannesen Aga
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Norge

Johannes Pederson Aga (født 8. desember 1767 på Åkre i Ullensvang, død 24. desember 1838 på Aga i Ullensvang) var en fremstående tidlig stortingsmann, foruten gårdbruker, lensmann og forlikskommisær. Aga har navn fra en gammel gård i Ullensvang kommune i Hordaland som har vært bebodd siden steinalderen. Navnet har også blitt skrivet «Age» i noen tidlige tekster.

Aga ble valgt til Stortingene i 1818 og 1824, og var med i deputasjonen til kroningen av kong Karl Johan i Stockholm. I 1822 fikk han medaljen for borgerdåd. Han var kjent for sin vide bekjentskapskrets, for et sterkt, men sindige engasjement og var svært respektert både i politiske kretser og lokalt. Spesielle hjertesaker var folkeopplysning og forbedring av landbruksteknikker.

I 1792 plantet Johannes Aga de to første gravenstensepletrær i Hardanger, som senere ble opphav til flere tusen nye trær. Trærne ble importert via Hamburg og kjøpmann Bøschen i Bergen. Agas satsing på epler regnes som starten på moderne fruktdyrking i området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]