Agatunet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Agatunet
Kart
Agatunet
60°18′00″N 6°36′11″Ø
Nettstedhttp://www.agatunet.no

Agatunet.

Agatunet i Ullensvang kommune i Vestland fylke er et friluftsmuseum med 67 vernede bygninger. Anlegget ligger nord for Odda og sør for Utne på vestsiden av Sørfjorden i indre Hardanger. Agatunet er et godt eksempel på et vestlandsk klyngetun.

Agatunet sett ovenfra (foto før 1956), Ullensvang/Lofthus på andre siden av fjorden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aga var i gammel tid et høvdingsete, og flere gamle gravhauger tyder på svært tidlig bebyggelse. Gården var en av de største i Hardanger gjennom middelalderen, og har hatt tett tilknytning til flere vestlandske adelsætter.

På slutten av 1200-tallet var hele Aga en stormannsgård. Senere ble den delt opp mellom etterkommerne. Frem til 1940 bodde det ni selveiende bønder i tunet. Totalt var det 80 – 90 bygninger i tunet.

Gården har tidligere vært delt i «Øvstatun» og «Nedstatun». Forskjellig eiendomsrett til disse to delene antydes tilbake til 1300-tallet, hvor Øvstatunet ble pantsatt til ridder Gaute Eiriksson Galtung av Greip Ivarsson av Melsætten, og senere gikk inn i Losnagodset. Dokumenter knyttet til Aga er blant de eldste norske skriftlige dokumenter i offentlig eie.

Gårdsnavnet er tidligst dokumentert i et diplom fra ca. 1220. Flere teorier om navnets betydning er fremmet, deriblant «stikke seg frem (agge)». Andre teorier går på at 'Aga' kommer av ordet 'age', som betyr respekt. Det er trolig at førsteleddet Aga peker på en annen landskapsenhet enn dagens tun.

Det eldste gjenværende bygget er Lagmannsstova fra 1220, et unikt tømmerhus på høye kjellermurer. Det er bygget av tømmer fra Varaldsøy (Kvinnherad). Her bodde lagmann, ridder og riksråd Sigurd Brynjolfsson (ca 1240– 1303),-en av rådgiverne til kong Eirik Magnusson. Dette er den eldste trebygning i landet som er bevart på opprinnelig plass.

Storstova på Øvstatunet ble revet i 1811, den skulle ifølge samtidige betegnelser ha vært på samme alder og hatt langt bredere tømmer enn Lagmannstova.

Agatunet er også særskilt fordi det er et originalt klyngetun, ikke tilflyttede hus. Agatunet ligger til under det høye Tveiteberget som verner tunet mot skred.

Daglig leder Guttorm Rogdaberg ble i 2005 utnevnt til statsstipendiat, blant annet for å arbeide videre med planene om et Jordskiftesenter ved Agatunet.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Jordskifte

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]