Hopp til innhold

Johannes H. Bergs minnepris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johannes H. Bergs minnepris
Oppkalt etterJohannes H. Berg jr.
Innstiftet2006

Johannes H. Bergs minnepris er en pris som deles ut til fortjente mottagere innen ett eller flere av feltene science fiction, fantasy og simuleringsspill. Johannes H. Berg jr. (1956–2004) var i over 25 år den sentrale personen i fanmiljøene i Norge rundt science fiction og fantasy, og innenfor simuleringsspill-hobbyen.

Siden 2006 har Johannes H. Bergs minnefond utdelt en årlig pris for å hedre en person, forening, prosjekt e.l. som har gjort en stor innsats som fortjener oppmerksomhet innenfor et eller flere av feltene Johannes H. Berg var engasjert i. Prisen utdeles vanligvis på den årlige minnemiddagen for Johannes H. Berg i annen halvdel av september.

Prisvinnere[rediger | rediger kilde]

 • 2006: Martin Bull Gudmundsen. Fra juryens begrunnelse: «Martin har vært svært tilstede og aktiv både i spillfandom og science fiction–fandom. Han er dessuten antagelig den mest vellykkede ambassadøren som disse hobbyene noen gang har hatt i Norge, og han har på en glimrende måte formidlet fannisk livsstil og glede til et bredt publikum.»
 • 2007: Eilev Groven Myhren. Fra juryens begrunnelse: «Prisen gis for arbeidet med «Ringdrotten», en oversettelse til nynorsk og norske dialekter av J.R.R. Tolkiens «The Lord of the Rings». Prosjektet er preget av kjærlighet til språk og til Tolkien, begge fenomener innenfor Johannes’ interesseområder. Arbeidet hadde et fannisk preg, noe en entusiast gjorde på eget initiativ og av egen interesse. Myhren har underveis hatt god kontakt med Tolkien–fanmiljøet, og vært ivrig til å dele sine erfaringer og interesser.»
 • 2008: Hans S. Tømmerholt. Fra juryens begrunnelse: «Hans S. Tømmerholt tildeles Johannes H. Bergs minnepris for 2008 for sitt arbeid med TSP (The Shadow Project) og Oslo science fiction-festival. (OSFF). Han har nedlagt en betydelig og vellykket organisatorisk innsats i disse og andre prosjekter. Hans er arbeidsom, hjelpsom og nysgjerrig, og er opptatt av at medfans skal trives og fungere når man jobber sammen. Dette sammen med hans vennlighet og avslappede fanniske holdning har gjort ham til en viktig brobygger mellom ulike miljøer, og til en av de sentrale yngre science fiction-fans i Norge.»
 • 2009: Skedsmokorset Spillforening. Fra juryens begrunnelse: «SKSF, som ble stiftet i 2001, har helt siden oppstarten vært et friskt pust for simuleringsspill-hobbyen i Norge. Foreningen samler mange og stadig nye medlemmer, og er preget av et aktivt, utviklende og hyggelig sosialt miljø der flere drar lasset for å få foreningen til å fungere godt. SKSF sprer glede over og interesse for simuleringsspill i sitt nærmiljø. Etterhvert har medlemmer derfra også tatt et bredere ansvar i spillmiljøet i Norge. SKSF er et flott eksempel på hva man kan få til med målrettet og entusiastisk frivillig innsats rundt en aktivitet deltagerne er glad i.»
 • 2010: Styret i Aniara – studentenes science fiction–forening. Fra juryens begrunnelse: «Aniara – studentenes science fiction forening – har stolte tradisjoner som det sentrale miljøet innen norsk science fiction fandom. Foreningen har vært en sentral drivkraft i promoteringen av science fiction som litteratursjanger, og har dessuten bidratt til oppblomstringen for fandom innen andre relaterte områder som science fiction på film, spillfandom og Tolkien-fandom. I lang tid slet imidlertid Aniara med forgubbing og minskende aktivitet. Men et nytt styre med Leif Thomas Thorsen i spissen har de siste årene gjort en stor innsats for å revitalisere foreningen og på nytt forankre den i studentmiljøet i Oslo.»
 • 2011: Fred Førde. Fra juryens begrunnelse: «Fred Førde har gjennom mange år gjort en stor innsats for simuleringsspillmiljøet i Norge. Han har blant annet vært leder av foreningen Ares og ikke minst har han utmerket seg som mangeårig leder av arrangementskomiteen for spillkongressen Arcon, som er det sentrale pulsslaget i det norske simuleringsspillmiljøet. Han har tatt på seg langvarige og tidkrevende oppgaver, og med sin arbeidsinnsats, sitt brede kjennskap til spill og sitt blide og tålmodige vesen har han bidratt på en utmerket måte til norsk spillfandom.»
 • 2012: Matthijs Holter. Fra juryens begrunnelse: «Matthijs Holter har i mange år vært en sentral foregangsmann for rollespill i Norge og Norden. Han har bidratt tungt med å utvikle avantgardistiske rollespill og rollespillpoesier på høyt nivå. I tillegg har han gjort en formidabel innsats for å legge til rette for at andre spillskapere skal kunne utvikle seg, blant annet gjennom Holmcon og Spillskaperlaget. Også Matthijs’ innsats som redaktør i magasinene Imagonem og Playground har bidratt til dette, ved siden av at de var viktige organer for å promotere rollespill generelt. Det er få som har gjort så mye for rollespillenes posisjon i Norge som det Mathijs Holter har gjort.»
 • 2013: Inge Carlén. Fra juryens begrunnelse: «Inge Carlén var på midten av 1990–tallet drivkraften bak opprettelsen av SF–medieforeningen og –kongressen The Shadow Project / ShadowCon, som han i mange år var leder for. Hans viktigste innsats i fandom er imidlertid knyttet til Hyperion, den landsomfattende interesseorganisasjonen for fantastiske fritidsinteresser. Inge Carlén var en av initiativtagerne til organisasjonen, sammen med bl.a. Johannes H. Berg, og var dens første leder, i årene 2002 til 2006. I de senere årene har han vært leder for spillkongressen Arcon. Inge Carlén har i tyve år vært en av de sentrale skikkelsene i norsk fandom. Han har tenkt stort og langsiktig og fått til mye. Ved sitt organisatoriske arbeid har Inge Carlén lagt grunnlaget for at veldig mange mennesker har kommet i kontakt med og blitt aktive i fanniske aktiviteter i Johannes H. Bergs ånd.»
 • 2014: Anette Lauen Borg. Fra juryens begrunnelse: «Anette Lauen Borg er aktiv i et usedvanlig bredt spekter av Johannes H. Bergs interessefelter. Hun er kanskje mest kjent for sitt engasjement i draktfandom, som hun har bragt med seg inn i mange sammenhenger i SF-, fantasy, medie- og spillfandom. Hun er sentral i Arthedain, Norges Tolkien-forening og dets tidsskrift Angerthas. Hun har vært med i styret i studentenes science fiction-forening Aniara, var engasjert i Shadowcon og har også vært med i kongresskomiteer for litterære SF-kongresser. De siste årene er hun blitt stadig mer engasjert i den voksende fandommen rundt steampunk. Hun er også en fin ambassadør for Norge i internasjonal fandom og bringer impulser med seg tilbake for å berike og utvikle miljøet her. Anette er engasjert, ryddig og oppfinnsom, og alltid villig til å trå til når noe må gjøres. Det er få som er like bredt engasjert og har bidratt så positivt innenfor så mange grener av fandom.»
 • 2015: Per G. Hvidsten. Fra juryens begrunnelse: «Per G. Hvidsten har helt siden 1950-tallet vært en aktiv fan av science fiction og tegneserier og har betydd mye for etableringen og fremveksten av dette i Norge. Som skribent, tegner, redaktør, oversetter, entusiast og i mange år et av de sosiale midtpunktene i norske fan-miljøer har han gjort en uvurderlig innsats for å fremme science fiction-litteraturen og tegneserier og introdusere folk til dette.»
 • 2016: Fabelprosalauget. Fra juryens begrunnelse: «Fabelprosalauget er en organisasjon som samler norske fabelprosaforfattere for å ivareta felles interesser, støtte og utvikle hverandre og dessuten arbeide for å fremme fabelprosa som litteraturform i Norge. Det har vært en voldsom oppblomstring av utgivelser av science fiction- og fantasi i Norge de siste årene, og stadig nye forfattere har etablert seg innen sjangeren. Innsatsen til Fabelprosalauget har betydd mye for dette.»
 • 2017: Torstein Bugge Høverstad. Fra juryens begrunnelse: «Torstein Bugge Høverstad har i flere tiår vært den ledende oversetteren av fantastisk litteratur til norsk, og har en svært omfangsrik produksjon preget av grundighet, oppfinnsomhet og høy kvalitet. Han har blant mye annet oversatt Tolkiens Ringenes Herre, J.K. Rowlings Harry Potter-bøker og Frank Herberts Sand. Høverstad er også en villig og velkommen deltager på kongresser og i andre fanniske sammenhenger.»
 • 2018: Facebookgruppen Fantasy og science fiction-bøker v/ Berita Soløgle Bakke og Kristin Granlien. Fra juryens begrunnelse: «Facebookgruppen Fantasy og science fiction-bøker, som nå har over 2000 medlemmer, har på få år utviklet seg til å bli det viktigste møtestedet i Norge for fans av fantasy- og science fiction-litteratur. Ikke bare fremmer gruppen denne type litteratur, folk blir værende og promoterer den og litteraturen videre fordi gruppen drives seriøst og alle nye mottas med glede. Dette er et sted der nye og gamle lesere kan dele sine erfaringer, lansere ideer og hjelpe hverandre med spørsmål, synspunkter og anbefalinger. Det er såpass mange medlemmer at det nesten alltid er ulike og uventede perspektiver i diskusjonene. Dette gjør dem interessante og øker folks glede over og utbytte av fantasy og science fiction. Derfor får hele gruppen prisen. Men den driver ikke seg selv, og en vesentlig grunn til at gruppen fungerer så godt er at administratorene, med Berita Soløgle Bakke og Kristin Granlien i spissen, gjør en kjempeinnsats for å invitere til både seriøse og tullete diskusjoner, passe på at fokus for gruppen ikke svekkes og for å ta vare på medlemmene.»
 • 2019: Bodhisattva Chattopadhyay for hans innsats for science fiction som akademisk disiplin i Norge. Han er ansatt ved UiO og initiativtaker til en rekke prosjekter, bl a CoFutures:

https://www.hf.uio.no/ikos/english/people/aca/cultural-history-and-museology/tenured/bodhisac/index.html , https://www.hf.uio.no/ikos/english/research/projects/cofutures/index.html

 • 2020: Science fiction-samlingen ved Realfagsbiblioteket, UiO. Fra juryens begrunnelse: «Science fiction-gruppen ved Realfagsbiblioteket ved UiO har bygget opp en imponerende samling av science fiction-litteratur og sekundærlitteratur, til stor glede for publikum i og utenfor universitetet. Ikke minst er biblioteket begynt å bli en viktig ressurs for science fiction som akademisk fagfelt, noe som er i vekst ikke bare ved UiO men i hele Norden. Science fiction-gruppen gjennomfører selv eller i samarbeid med andre deler av Realfagsbiblioteket arrangementer og tiltak i skjæringspunktet mellom vitenskap og fiksjon, der begge deler belyser hverandre. I tillegg er man vertskap for andre som arrangerer møter, foredrag, debatter, filmvisninger, kongresser og andre sosiale tilstelninger sentrert rundt science fiction som er åpne for studenter eller for alle interesserte. Dette betyr at samlingen ikke bare finnes, men at den er et åpent og dynamisk sentrum for å promotere science fiction som alvor og lek. Det beste er kanskje at samlingen er i stadig utvikling og at minneprisen ikke bare vil gjelde det man har oppnådd frem til nå, men forhåpentligvis være en liten del av inspirasjonen til å stå på i fremtiden også.»

Samlingens nettside: https://www.ub.uio.no/bibliotekene/mednat/ureal/samlinger/scifi/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata