Hopp til innhold

Johan Sagadalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Sagadalen
Født6. sep. 1892Rediger på Wikidata
Død14. sep. 1906Rediger på Wikidata (14 år)
NasjonalitetNorge

Johan Andersen Sagadalen (født 6. september 1892 i Flå, død 14. september 1906 i Drammen) fra Heie i Hallingdal var den siste som ble drept av bjørn i Norge.

Den 16. august 1906 ble han som trettenåring angrepet av en bjørn i Vassfaret da han gjette sauer ved seteren Domfæt med sin elleve år gamle bror Andreas. Andreas så plutselig Johan komme styrtende ut fra krattet i nærheten av Blåfjellhaugene, forfulgt av en bjørn. Senere fant man en saueskrott like ved. Trolig har Johan forstyrret bjørnen i måltidet. En annen versjon av hendelsesforløpet er at gutten hoppet opp på ryggen på bjørnen, som lå og sov.

Andreas løp til seteren, der bonden, Ole Hilde, tilfeldigvis befant seg. Denne og Andreas dro sammen tilbake, og fant Johan som var stygt skamfert av bjørnen i lår og hode. Johan fortalte at da han kom ned i bjørkekrattet, kom bjørnen farende frem. Han prøvde å løpe fra bjørnen, men den innhentet ham snart. Det siste han husket, var at bjørnen hogg tak i låret hans og bet ham over hele ansiktet. Han hadde gått rett på bjørnen, som hadde ligget i krattet med en saueskrott, og da han løp, hadde han trolig vekket jaktinstinktet hos bjørnen.

Ole Hilde kom til unnsetning, jaget bjørnen på flukt med et skremmeskudd og tilkalte lege, som kom til Domfetsetrene for å se til gutten samme ettermiddag. Dette var jernbanelege Saxelund, som var beskjeftiget med utbygging av Bergensbanen. Johan ble fraktet på båre ned til Flå, med hest og trille til Gulsvik, dampbåt over Krøderen og med jernbane til Drammen, hvor han døde fire uker senere. I protokollen fra Drammen sykehus står det den 18. august 1906 innført at Johan hadde et komplisert kraniebrudd og at han døde den 14. september samme året av hjernehinnebetennelse.[1][2]

Ved Blåfjellshaugene der dette skjedde, er det reist en minneplate over Johan Sagadalen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Astor Furseth: Drept av bjørn og ulv, Landbruksforlaget, Oslo 2005, ISBN 82-529-2878-1
  2. ^ Kirkebok fra Flå, døde i Flå 1906

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Elsrud, Edvard: Vassfarbjørnen. Historien om bjørn og bygd og en mulighet for begge. Oslo: Grøndahl 1975.
  • Hohle, Per: De møtte bjørnen, Oslo: Gyldendal 1977.
  • Hopstock, Michael: På sporet av Norge. Norgeshistorien fortalt til rytmen av Bergensbanen. Oslo: Pantagruel 2011.
Autoritetsdata