Johan Anders Jägerhorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Anders Jägerhorn
Født8. apr. 1757[1][2]Rediger på Wikidata
Nylands län[2]
Død6. mars 1825[2]Rediger på Wikidata (67 år)
Borgå[2]
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
FarFredrik Anders Jägerhorn
SøskenFredrik Adolf Jägerhorn
NasjonalitetSverige
Våpenskjold
Johan Anders Jägerhorns våpenskjold

Johan Anders Jägerhorn af Spurila (født 8. april 1757, død 6. mars 1825) var en finsk adelsmann og offiser. Han regnes som en sentral person i bevegelsen som arbeidet for Finlands uavhengighet.

Han ble født i Helsingfors som eldste sønn av oberstløytnant Fredrik Anders Jägerhorn og Ulrika Sofia Brunow. Hans bror oberst Fredrik Adolf Jägerhorn ble i 1808 visekommandant for festningen Sveaborg. Familietreet kan dokumenteres tilbake til det 15. århundre, mens legender inspirert av «Rolandskvadet» fører det tilbake til det 12. århundre da Erik den hellige kom til Finland og adlet en av deres aner.

I 1783 giftet han seg med den svenske adelskvinnen Ulrika Sofia Blomcreuz. De fikk to døtre, som begge omkom i ulykker i ung alder.

Jägerhorn fikk majors grad i den svenske hæren, og i 1789 ble han også oberstløytnant i Den keiserlige russiske hær. I 1788 var han en av deltagerne i et offiserskomplott mot den svenske kongen Gustav III, Anjalaforbundet, med den hensikt å avslutte den pågående krigen med Russland (Den russisk-svenske krig) og oppnå finsk uavhengighet. Han ble dømt til døden av de svenske myndighetene, men klarte å gå i eksil i Tyskland. I Hamburg ble han venn med den irske aristokraten og opprøreren Edward FitzGerald, og fungerte som bindeledd mellom irer og franskmenn før opprøret i 1798. Han reiste til England, hvor han ble arrestert for sin kontakt med irske opprørere. Jägerhorn satt i Tower of London fra 1799 til 1801, og ble så på grunn av en diplomatisk avtale med russerne sendt hjem til Finland for å delta i arbeidet med å skrive en grunnlov for et autonomt Finland. I 1809 ble Storfyrstedømmet Finland en autonom stat under Russland.

Jägerhorn døde i Borgå i Finland den 6. mars 1825. I 1981 avduket den irske ministeren Desmond O'Malley en minneplakett på hans hus i Borgå, som takk for at Jägerhorn satt to år i Tower på grunn av sitt engasjement for den irske uavhengighetsbevegelsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Biografiskt lexikon för Finland, «Jan Anders Jägerhorn», Biografisk leksikon for Finland ID 4119-1416928956725[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Svenskt biografiskt lexikon, «Johan (Jan) Anders Jägerhorn», Svensk biografisk leksikon-ID 12276[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lesch, Bruno Jan Anders Jägerhorn – Patriot och världsmedborgare, separatist och emigrant Helsingfors (1941)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]