Joakim Lehmkuhl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joakim Lehmkuhl
Joakim Lehmkuhl.jpg
Født22. september 1895[1][2]Rediger på Wikidata
Bergen[1]Rediger på Wikidata
Død15. oktober 1984Rediger på Wikidata (89 år)
Far Kristofer LehmkuhlRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Ingeniør, politiker, forretningsdrivendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Joakim Lehmkuhl (født 22. september 1895 i Bergen, død 15. oktober 1984 i NassauBahamas) var en norsk industrileder, ingeniør og konservativ politiker.

Lehmkuhl ble født i Bergen, men bodde senere i Oslo og fra 1940 i USA. Lehmkuhl var sønn av Høyre-politiker Kristofer Lehmkuhl, som seilskipet «Statsraad Lehmkuhl» er oppkalt etter. Lehmkuhl var en av stifterne av organisasjonen Fedrelandslaget i 1925. Han var formann på livstid i Fedrelandslaget, og satt offisielt frem til 1938, da han ble avløst av Victor Mogens. Derimot hadde Lehmkuhl annet enn i navnet, trukket seg aktiv virke i organisasjonen etter 1936. Lehmkuhl tjente etterhvert gode penger på sin elektronikkvirksomhet og sine agenturer på kjøleskap. Da Fedrelandslaget ønsket eget tidsskrift, gikk Lehmkuhl sterkt økonomisk inn og støttet opprettelsen og driften av ukeavisen ABC, som ble utgitt fra 1932. Lehmkuhl var nær venn med skipsreder Thomas Olsen, far til nålevende skipsreder Fred. Olsen. Familien Lehmkuhl reiste fra Norge i april 1940 med Fred. Olsens skip MS «Bomma». Under krigen reiste Lehmkuhl og Olsen så videre til USA og kjøpte opp Waterbury Clock Company. Under krigen produserte de mekaniske urverk og instrumenter til de allierte. Under Lehmkuhls ledelse fikk selskapet produksjonsutmerkelser av den amerikanske hæren. Lehmkuhl fikk til og med direkte brev fra general Dwight D. Eisenhower. Etter krigen endret så Waterbury Clock Company navn til TIMEX Corporation som med Lehmkuhl som styreformann og administrerende direktør ble en av verdens ledende klokkeprodusenter.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lehmkuhl, Joakim, Hvem er Hvem? 1973
  • Norland, Andreas. Håre Tider – Fedrelandslaget i norsk politikk. 1973. Oslo. Dreyers Forlag
  • Bang, Catincho. Lehmkuhl familien – Fra Tyskebryggen til Timex. 1998. Genève. Bang

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)